Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 19.08.2020. 15:00
  • Rusija

Rusija očekuje najveću žetvu pšenice do sada?

Prema Igoru Pavenskom, glavnom direktoru analitičkog centra Rusagrotrans, Rusija bi mogla prikupiti sveukupno 127,5 miliona tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 75
  • 137
  • 0

Prema izvještajima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), očekuje se da će proizvodnja žitarica u Rusiji ove godine dostići najveći do sada izmjeren rezultat, budući da proizvodnja pšenice dostiže čak 78 miliona tona.

Naime, USDA je povećala prognozu za jul za 1,5 milion tona (bez Krima), pojasnivši da se ove godine očekuje izvoz ruske pšenice za dodatnih 1,5 mil. tona, na sveukupno 37,5 miliona. U isto vrijeme, prognoza za globalnu proizvodnju ove žitarice u sezoni 20/21 smanjena je za gotovo 3,5 mil. tona.

Analitičari očekuju i veću proizvodnju

Ruski analitičari pak očekuju da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri miliona tona, navodi Russia Today. Prema Igoru Pavenskom, glavnom direktoru analitičkog centra Rusagrotrans, ta bi zemlja mogla prikupiti sveukupno 127,5 mil. tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća do sada. Od nje je veća samo žetva iz 2017. godine, kada je požnjeveno 135,5 mil. tona žitarica.

Nakon požara i trogodišnje suše, obilna kiša povećala prinose pšenice u Australiji

"Američko Ministarstvo poljoprivrede očigledno podcjenjuje našu žetvu“, rekao je Pavensky, ukazujući na rekordne žetve u središnjoj Rusiji i regiji Volge. Istakao je i da je ove godine za pšenicu iskorišteno rekordnih 29,4 mil. hektara zemlje. Prema Rosstatu, to je za 1,3 mil. hektara više nego što je dodijeljeno u 2019. godini.

Ondašnje ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da su od 12. avgusta ubrane žitarice i mahunarke sa 48% zasađenih površina, što je više nego na isti datum prošle godine. Ministarstvo nije izmijenilo procjenu za žetvu žitarica, koja trenutno iznosi 122,5 mil. tona.

Podsjetimo, u Francuskoj je ove godine žetva pšenice podbacila. U Njemačkoj će urod biti nešto manji od prošlogodišnjeg, ali će i dalje dostići pristojnih 21,48 milion tona. Što se tiče Poljske, trećeg najvećeg proizvođača ove žitarice, zabilježen je porast roda za 5% na 11,75 mil. tona. 

Njemačka i Poljska ostvarile bolji urod pšenice od Francuske

Predviđa se da će ovogodišnja žetva obične, meke pšenice, u Europskoj uniji zajedno sa Velikom Britanijom iznositi 128 mil. tona, što je 13% manje u odnosu na 2019. godinu. 


Tagovi

Rusija Žetva Žitarice Proizvodnja pšenice USDA Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.