Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 08.04.2022. 11:00

Srbija zvanično odobrila izvoz žitarica u Sjevernu Makedoniju, BiH na čekanju

I Bosna i Hercegovina je prije dva dana dobila "čvrsto uvjeravanje" da će Srbija donijeti odluku o nastvaku izvoza, no ona danas nije donesena

Foto: Depositphotos/armsport
  • 198
  • 59
  • 0

Na sjednici Vlade Republike Srbije usvojen je zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Sjevernu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih prije stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovim zaključkom omogućava se realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana između privrednih društava iz Srbije i regiona.

To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprinijet će izgradnji povjerenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

I Bosna i Hercegovina je prije dva dana dobila "čvrsto uvjeravanje" da će srbijanska vlada donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda. No, danas odobrenje nije stiglo.

Zemljama u regionu potrebne žitarice iz Srbije?

Podsjetimo, prije dvije sedmice ministri poljoprivrede Srbije i Sjeverne Makedonije razgovarali su u Beogradu o izvozu ugovorenih količina pšenice, kukuruza, brašna i ulja prije uvođenja zabrane.

Ranije je, 11. marta, podstaknuta situacijom u Ukrajini i uticajem na evropsko i globalno tržište, Vlada Sjeverne Makedonije na prijedlog svog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gazdinstva donijela odluku o ograničavanju izvoza pšenice, ječma i brašna od ovih žitarica, ali i kukuruza, sjemena suncokreta te njegovih ulja. 


Tagovi

Izvoz Zabrana izvoza Severna Makedonija Pšenica i kukuruz


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...