Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Beogradu
  • 06.04.2022. 17:30

Hoće li Srbija odobriti izvoz žitarica u BiH - analiziraju raspoložive količine

Istaknuto je kako se trenutno analiziraju raspoložive količine ovih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 78
  • 30
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije na bh. tržište.

"Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda", rekao je Košarac.

Poremećaj na tržištu

Istaknuto je kako se trenutno analiziraju raspoložive količine ovih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu. Saopćeno je kako su ministri usaglasili da je od izuzetnog značaja nastavak vanjskotrgovinskog prometa ovih žitarica, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.

Sastanak ministara održan u Beogradu (Foto: MVTEO BiH)

"Srbija je regionalni lider s ozbiljnim i odgovornim politikama. Uvjereni smo da će pokazati senzibilitet i u ovom slučaju, te da će privrednici dobiti ugovorene količine ovih proizvoda", naglasio je  Košarac.  

Poljoprivrednici taoci politike

Na sastanku je razgovarano i inicijativi "Otvoreni Balkan", pri čemu je Košarac informirao ministra Nedimovića o opredijeljenosti zvaničnika Republike Srpske da BiH bude dio pozitivnih regionalnih tokova. Bh. ministar je naveo kako je aktuelnoj situaciji s izvozom vidljiva prednost članstva u ovoj regionalnoj inicijativi. Kako je istakao, zvaničnici RS će nastavit potencirati važnost pridruživanja, bez obzira na protivljenja iz FBiH.

Peradari iz RS: Ako Srbija ne odobri izvoz žitarica doživjet ćemo kolaps

"Federacija BiH je protiv te inicijative isključivo zbog političkih predrasuda, što negativno utiče na domaći privredni sektor. Privrednici su taoci takve politike, što je nedopustivo", smatra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kukuruz Žitarice Srbija Staša Košarac Branislav Nedimović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.