Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 15.07.2022. 12:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ratari Semberije spremaju traktore za proteste - objavili zahtjeve

Ratari Semberije traže otkupnu cijenu pšenice od 0,72 KM/kg. Dio njih, okupljenih u drugom udruženju pristalo je na cijenu od 0,64 KM/kg

Foto: Depositphotos/witoldkr1
  • 100
  • 12
  • 0

Jedinstvena otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice u najvećoj žitnici u BiH još nije definirana. Dogovoru nije doprinio ni dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Bijeljinu, a iz Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", daju još jedan sedmodnevni rok lokalnoj vlasti da na tematskoj sjednici Skupštine Grada riješe problem. 

Ako se to ne desi, narednog četvrtka traktorima izlaze na ulice, barem su tako najavili nakon jučerašnjeg sastanka u prostorijama udruženja.

Politički skup?

Poljoprivrednik Goran Spasojević koji je prisustvovao sastanku kaže da ništa nije riješeno te da je u trenutku kada je podigao ruku da se obrati, sastanak i prekinut. 

"Svi koji su došli, a bilo ih je preko 100 su došli da čuju otkupnu cijenu pšenice za ovu godinu, a oni su govorili za sljedeću o poticajima", istakao je ogorčeno. 

Dodik je, podsjetimo, poljoprivrednike pozvao da siju i rade te naveo kako neće biti u minusu. Od naredne godine, kako je rekao, poticaji po hektaru hljebnog žita trebali bi biti 500 KM, umjesto dosadašnjih 400 KM. Ratari ocjenjuju da je on svoj dolazak iskoristio u političke svrhe. 

"Moja je stranka poljoprivreda i dok se njome budem bavio time ću se i hvaliti i žaliti i ponositi", rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice". 

Zahtjev u ponedjeljak

U ponedjeljak će kažu ponovo predati zahtjev u da se zakaže sjednica o stanju u poljoprivredi, ukoliko se ona ne održi – traktorima stižu ispred zgrade Gradske uprave narednog četvrtka. 

"Izaći će traktori i narod, pa neka predsjednik Skupštine izađe i objasni priču o neka dva feninga pomoći", dodao je Bakajlić. 

Podsjećamo, ratari Semberije traže otkupnu cijenu pšenice od 0,72 KM/kg. Dio njih, okupljenih u drugom udruženju pristalo je na cijenu od 0,64 KM/kg. Poticaj za kilogram prodate pšenice u Semberiji je podignut sa tri na pet feninga rečeno je iz Agrarnog fonda. Kako se navodi, limit za ovaj poticaj povećan je sa 2.500 na 3.000 KM.


Tagovi

Poljoprivrednici Cijena pšenice Otkupna cijena Semberija Goran Spasojević Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.