Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strne žitraice
  • 16.10.2020. 14:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Velika Obarska

Prinosi žita ove godine dobri - proizvođači zadovoljni rodom i kvalitetom

Najveći problem u proizvodnji Radeta Stanojevića iz Velike Obarske je kako sam kaže, pojava pjegavosti i pepelnice na žitu, ali i nestabilne vremenske prilike.

Foto: Depositphotos/zuzulienka
  • 64
  • 71
  • 0

I pored svih izazova sa kojima su se poljoprivredni proizvođači ove godine suočili, ipak imaju razloga da budu optimistični. Postojeći vremenski uslovi, bez veliki temperaturnih kolebanja i stanje u kojima se sada usjevi nalaze, ukazuju da će prinosi strnih žitarica u aktuelnoj proizvodnoj godini i premašiti njihova očekivanja i biti zadovoljavajućeg kvaliteta. 

Jedan od njih je i agronom Rade Stanojević iz Velike Obarske, čije se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u okolini Bijeljine, na kojem na 12 hektara obradivih površina uzgaja pšenicu, ječam i kukuruz. 

Najveći problem u proizvodnji mu je, kako kaže, pojava pjegavosti i pepelnice na žitu, ali i nestabilne vremenske prilike.

Zadovoljan je prinosima na svom gazdinstvu

"Za sjetvu koristim vlastito, zdravo sjeme i držim se pravila plodoreda jer smatram da agrotehničke mjere mogu dosta da pomognu. Rijetko koristim i hemijske preparate. Samo ono osnovno što mora", kaže Rade za Agroklub i dodaje da strnine đubri jedino stajskim đubrivom, kojeg ima na gazdinstvu i dva puta prihranjuje u toku vegetacije, sa mineralnim đubrivima. 

Otpornost pšenice na zimske uvjete ovisi prije svega o rokovima sjetve

Sa pripremama za sjetvu pšenice krenuo je još prošle nedjelje. "Usljed proteklih padavina koje su nas zadesile, nismo mogli ući u njivu kako smo planirali. Trenutno malo kasnimo, mada se nadamo da će sve biti urađeno u optimalnom roku", objašnjava ovaj ratar. 

Pošto je kako kaže, obezbijedio najpotrebnije uslove u uzgoju, u smislu osnovnog đubrenja, agrotehnike i zaštite usjeva, može se nadati nekim prihvatljivim prinosima. Kada je u pitanju kvalitet roda i tu očekuje da će biti odgovarajući.

Držanje stoke po organskim principima

Kada je riječ o ječmu, posebnu pažnju u toku vegetacije obraća na pojavu bolesti sive, mrežaste i ramularijske pjegavosti koje mogu u kratkom roku napraviti velike štete na usjevu, ali i na pojavu lisnih vaši koje sada u jesenjim mjesecima prenose virusnu bolest - žutu patuljavost ječma. Prema preporukama stručnjaka, njega ne treba sijati prerano, a u pravilu treba izbjegavati sjetvu nakon 15. oktobra.

Mrežasta i ramuliariozna pjegavost ječma - simptomi i suzbijanje

Što se tiče plasmana svojih proizvoda, ističe da tu nema problema i da je zadovoljan. Kako se pored ratarstva, bavi i uzgojem svinja i krava, ne kupuje stočnu hranu nego stoku hrani kukuruzom koji sam proizvede pa se može reći da je organizovao stočarsku proizvodnju po organskim principima. "Prinosi su solidni, a sve što proizvedem to uspijem prodati", zaključuje Rade.


Tagovi

Uzgoj pšenice Uzgoj ječma Uzgoj kukuruza Rade Stanojević Stajsko đubrivo Uzgoj krava Organski principi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.