Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 03.10.2022. 09:00

Prije sjetve ozimih kultura pripremite tlo - najbolje kombiniranim oruđima

Površinski sjetveni sloj tla mora biti usitnjen, rastresit i dobre strukture. Samo na taj način se može postići kvalitetna sjetva, a time i ujednačen rast i razvoj biljaka

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 106
  • 34
  • 0

Prije sjetve ozimih kultura potrebno je obaviti predsjetvenu pripremu tla, odnosno pripremu tla za sjetvu. Zadaća za ove poslove je stvaranje povoljnog sloja za polaganje sjemena na zadanu dubinu sjetve i pravilan broj biljaka na jedinici površine.

Površinski sjetveni sloj tla mora biti usitnjen, rastresit i dobre strukture, navode u Sajvetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona. Samo na taj način se može postići kvalitetna sjetva, a time i ujednačen rast i razvoj biljaka, što je u konačnici preduvjet visokog i kvalitetnog prinosa.

Ekonomičnost proizvodnje

Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da je predsjetvenu pripremu tla najbolje obaviti kombiniranim oruđima gdje se zajedno s njom obavlja i sjetva. Na ovaj način se smanjuje gaženje tla, a povećava ekonomičnost proizvodnje.

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

"Ukoliko nisu u mogućnosti obaviti sjetvu s kombiniranim oruđima, za pripremu tla se koristi sjetvospremač na dobro slegnutim tlima. Ako je tlo zakorovljeno i sabijeno potrebno je prethodno obaviti par prohoda tanjuračom ili drljačom", savjetuju.

Prilikom pripreme tla za sjetvu, obaviti i gnojidbu (Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK)

Isto tako, preporuka je da se prilikom pripreme tla za sjetvu, obavi i gnojidba, odnosno osiguraju hraniva koja su potrebna za početni rast i razvoj ozimih žitarica. Prilikom gnojidbe koriste se fosforna i kalijeva gnojiva, koja se u tlo unose taniranjem ili sjetvospremačem.

Skupa sjetva

Inače, ovogodišnja sjetva pšenice mogla bi premašiti lanjske rekorde. Name, kako smo pisali, sjemenska pšenica skuplja je za više od 50 posto. Istina, najavljeni su i veći poticaji za ratare, no da bi oni bili ostvareni, proizvođači moraju izvršiti plaćanje nabavke, odnosno kao dokaz dostaviti fiskalni račun. 

Jesenja sjetva pšenice mogla bi oboriti sve rekorde cijena

Za ovogodišnju sjetvu pšenice, ratari u Republici Srpskoj, kako je najavljeno, dobit će poticaje od 500 KM po hektaru. Finansiranje jesenje sjetve najavili su iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona, potom općine Kakanj, a i Evropska unija će kroz interventnu mjeru podržati nabavku mineralnih đubriva i sistema za navodnjavanje i orošavanje, te nabavku sistema za zasjenjivanje u BiH.


Tagovi

Priprema tla Jesenja sjetva Predsjetvena priprema Ekonomičnost proizvodnje Dubina sjetve Gnojidba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁