Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijave u toku
  • 29.09.2022. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kakanj

Općina Kakanj finansira jesenju sjetvu - ko može aplicirati?

Općina finansira obradu poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 80,00 KM/dunumu i sufinansira 50 posto vrijednosti od nabavke sjemenskog materijala i mineralnih đubriva u iznosu do 120,00 KM/dunumu

Foto: Bigstockphoto/Aikon
  • 196
  • 34
  • 0

Općina Kakanj isplatit će poticaje poljoprivrednim proizvođačima za obavljanje jesenje sjetve 2022. godine. Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava objavljen je jučer, 28. septembra.

"Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja općine Kakanj da podnesu zahtjev za ostvarivanje općinskog novčanog poticaja za jesenju sjetvu, odnosno za obradu poljoprivrednog zemljišta i sufinansiranje nabavke sjemenskog materijala i mineralnih đubriva  u 2022. godini", stoji u objavi na zvaničnoj stranici općine.

Iznos poticaja

Pravo na ova sredstva imaju poljoprivredni proizvođači upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata kao nosioci gazdinstva koji su ažurirali podatke u RPG i RK za 2022. godinu i koji u tekućoj godini u jesen obave osnovnu i dopunsku obradu zemljišta i zasnuju ratarsku proizvodnju, odnosno zasiju sjeme ozimih žita (pšenice, ječma i tritikala) na vlastitom imanju ili na zemljištu u zakupu, na minimalnoj površini od 1 dunuma.

Priznavat će se fiskalni računi o nabavci sjemenskog materijala i mineralnih đubriva

Obrada poljoprivrednog zemljišta bit će finansirana u iznosu od 80,00 KM/dunumu te će biti sufinansirano 50 posto vrijednosti od nabavke sjemenskog materijala i mineralnih đubriva u iznosu do 120,00 KM/dunumu.

Odobreni poticaji za jesenju sjetvu i nabavku plastenika u ZDK

Poticaj iznosi maksimalno 200,00 KM/dunumu, odnosno 2.000,00 KM po korisniku.

Osnov za obračun će biti kupljena količina sjemena ozimih žita (30 kg/dunumu pšenice, ječma i tritikala). Priznavat će se fiskalni računi o nabavci sjemenskog materijala i odgovarajućih mineralnih đubriva (NPK- osnovno đubrenje, KAN ili UREA za prihranjivanje), izdati od pravnih lica s područja Kaknja, od dana objave javnog poziva.

Šta vam je potrebno?

Potrebna dokumentacija za ostvarivanje poticaja:

  • zahtjev za ostvarivanje prava na poticaje za biljnu proizvodnju,
  • kopija potvrde o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava od općinske službe prema mjestu prebivališta (fizička lica) izdate u 2022. godini,
  • lista korištenja u biljnoj proizvodnji za 2022. godinu izdata iz Registra poljoprivrednih gazdinstava i registra klijenata,
  • fiskalni računi o kupovini sjemenskog materijala  i mineralnih đubriva,
  • potvrda banke o otvorenom žiro računu.

Objavljen poziv za dodjelu poljoprivrednih dobara, stoke i peradi

Rok za podnošenje zahtjeva je 25. novembar ove godine. Zainteresirani mogu preuzeti zahtjev na protokolu Općine Kakanj, te uz neophodnu dokumentaciju isti predati na mjestu preuzimanja, do navedenog roka. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u zgradi općine, I sprat  ili na broj telefona: 032/771-828,  svakim radnim danom od 7:00 do 15:30 sati.


Tagovi

Poticaji Finansiranje Sufinansiranje Jesenja sjetva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.