Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva ozimina
  • 30.10.2020. 07:30

Presuho pa prevlažno: Kakvo je stanje sa sjetvom ozimih kultura?

Ove jeseni ratari diljem Europske unije imaju probleme s obradom i pripremom tla, ali i sjetvom. Loše uvjete je prvo stvorila suša, a potom su padale veće količine oborina koje su ju prolongirale.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 71
  • 7
  • 0

Toplo i suho ljetno vrijeme, u drugom dijelu praćeno obilnim, ponegdje i prekomjernim oborinama, otežalo je poljske radove u većem dijelu Europe, stoji u izvješću Agencije za praćenje poljoprivrednih usjeva (MARS). Naime, toplo i suho vrijeme trajalo je prva dva tjedna devetog mjeseca i to u većini dijelova Europe, što je dovelo i do vrlo visokih temperatura u širokom pojasu od sjevera do juga kontinenta.

Ovo je bio najtopliji rujan u mnogim regijama još od 1979. Međutim, utjecaj na usjeve bio je ograničen jer je većina jarih kultura već bila ovršena. Od kraja rujna do sredine listopada, veliki dijelovi srednje i zapadne Europe, kao i mediteranskog područja zabilježili su obilne kiše i značajan višak oborina.

Zbog rujanske suše problemi diljem Europe

Ovi vlažni uvjeti rezultirali su kašnjenjem u žetvi nekih ljetnih usjeva, ali i sjetvi uljane repice i ozimih žitarica. Ona je gotova za ozimu repicu, a što se tiče žitarica, posijati se još uvijek stigne.

Sjetva uljarice je zbog suše bila otežana, pogotovo u Francuskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Ukrajini. 

Značaj sjetve ozime pšenice u optimalnom roku

S druge strane, uvjeti u Njemačkoj, Poljskoj i Danskoj, ali i baltičkim zemljama bili su dobri stoga se očekuje i takav početak sezone. Površine u tim regijama mogu donekle nadoknaditi očekivani pad u zemljama izloženim suši.

Dok se Francuska borila sa sušom, Njemačku spasile oborine

U Francuskoj je suho tlo u glavnim uzgojnim područjima omelo sjetvu i pridonijelo značajnom smanjenju zasijanih površina. Najpogodnije je bilo u zapadnim regijama te države jer je ondje padala kiša u kolovozu, a onda je od kraja devetog mjeseca ta država imala puno padalina. Iako su oni nadoknadili količinu vlage u tlu, poljski radovi morali su biti prekinuti i kasne sorte se nisu mogle sijati.

U Njemačkoj su pak krajem osmog mjeseca zabilježene velike količine padalina i to na glavnim obradivim površinama koje su djelomično nadoknadile vlagu u tlu nakon sušnog razdoblja. Međutim, prestale su u drugoj polovici rujna pa su poljoprivrednici mogli nastaviti sijati, a veće su oborine pale opet krajem mjeseca. Slično je bilo u Poljskoj.

Većinom sjetva prolongirana, a za neke postoje i dobri izgledi

Sjetva žitarica započela je u cijeloj Europi uglavnom pod suhim uvjetima. Dok su radovi obrade tla dovršeni u listopadu u sjevernim regijama, ona je pak odgođena u mnogim zapadnim, središnjim i istočnim regijama Europe.

Valjanje za bolje nicanje sjemena - na kraju povucite i lanac

Razlozi su s jedne strane rujan bez kiše, a s druge pretjerana vlaga u listopadu. No u izvješću se napominje da ju je još uvijek moguće izvršiti u narednim tjednima.

U baltičkim zemljama sjetva ozimina je završena u optimalnom roku, pod vrlo dobrim uvjetima do kraja rujna. U Švedskoj i Danskoj je ona dobro napredovala, a padaline u listopadu su stvorile idealne pogodnosti za rast biljaka.

Također, u Nizozemskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji ona je dobro napredovala unatoč suši. Prve veće oborine krajem rujna i početkom listopada odgodile su terenske radove, a klijanje je usporilo hladnije vrijeme u desetom mjesecu.

Što je kod nas otežalo radove?

U Francuskoj, u južnom dijelu zemalja Beneluksa i u Poljskoj, radovi u polju su također brzo započeli nakon suhog rujna, no obilne i česte kiše nakon toga su odgodile sjetvu. Slično tome, u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i u susjednoj Hrvatskoj velika je vlaga odgodila radove te sijanje ozimina. 

Pripreme za jesenju sjetvu žitarica

U Mađarskoj te u manjoj mjeri u Bugarskoj i Rumunjskoj ona je zbog suše odgođena do početka listopada, a nakon toga su obilne padaline uzrokovale daljnja kašnjenja. I u Ukrajini je sjetva pšenice i ječma odgođena zbog istog razloga, osobito na jugozapadu iako su u listopadu umjerene kiše donekle poboljšale uvjete.

U Španjolskoj i Portugalu ona obično započinje sredinom listopada. Međutim, i tamo je odgođena. Treba napomenuti da u Italiji i Grčkoj optimalni sjetveni rok za žitarice započinje tek u studenom.

Za durum pšenicu sjetva je još uvijek rana u svim proizvođačkim zemljama. Ona obično započinje u zadnjem tjednu listopada.


Tagovi

Sjetva Ozimine Ozima kulture Jesenska sjetva Ratarstvo Europa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.