Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 29.03.2020. 09:20

Pravilno pripremite tlo za sjetvu kukuruza

Priprema tla za sjetvu ove žitarice trebalo bi osigurati sjemenskom zrnu kukuruza tvrdu posteljicu, kako bi kontakt sa vlagom bio dobar i stalan, kao i tanak pokrovni sloj zemljišta kako bi nicanje bilo lako i brzo.

Foto: DEKALB Srbija
  • 1.289
  • 36
  • 0

Preduslov za dobru pripremu njiva za sjetvu kukuruza je, naši proizvođači dobro znaju, poslije dubokog jesenjeg  oranja - zatvaranje brazde i ravnjanje tla drljačom, kako bi se sprječio gubitak akumulirane zimske vlage iz zemlje.

Uticaj pravilne obrade zemljišta na visinu prinosa

Poslije ovog važnog radnog zahvata, neposredno pred sjetvu, slijedi jedan ili dva prohoda drljačom ili sjetvospremačem. Neki ratari za sjetvenu pripremu tla upotrebljavaju i tanjirače, ali treba znati da ova priključna operativna mašina ima pozitivna, ali i negativna dejstva na oranični sloj zemlje. Tanjirača može vrlo dobro da usitni tlo, ali samo kada je ono dovoljno vlažno. Preporuka je i da se i ono lako rastresito, ne priprema tanjiračama.

"Priprema lakih zemljišta tanjiračom je preduboka (15 cm) tako da sjemensko zrno koje se posije na dubinu od pet do sedam centimetara nema dobar kontakt sa posteljicom i dovoljno vlage za početak blagovremenog klijanja i zbog toga su znatno smanjeni prinosi zrna u berbi. Priprema srednje teških i teških zemljišta za obradu pri većoj vlažnosti, sabija donji sjetveni sloj. U tom slučaju zrno je posijano plitko, bez dobrog kontakta sa podpovršinskom vlagom i bez mekog pokrova, što utiče na smanjenje sklopa biljaka po jedinici površine, a time i na smanjenje prinosa rodnosti", naglašava diplomirani inženjer ratarstva Ivan Rakić.

Sjetva kukuruza: Tvrda postelja i meki pokrivač

Kako ističe naš sagovornik, nije poželjno da se tlo 'prefino' pripremi. Kad se previše razbije mrvičasto - grudvasta struktura, poveća se udio čestica praha u sjetvenom sloju pa se poslije obilnijih kiša stvara pokorica koju sjemenska klica ne može da probije. Tada je primjetno neujednačeno nicanje pa nije isključeno i presijavanje parcele.

Plitka sjetva - sjeme ne može upiti dovoljnu količinu vlage

Ratarski stručnjaci često na terenu uočavaju vrlo plitku sjetvu (jedan do dva centimetra), a posteljica se nalazi na dubini od osam do 10 centimetara. U ovom slučaju sjemensko zrno ne može upiti dovoljnu količinu zemljišne vlage za početak klijanja i nicanja. Takođe, na nekim njivama je uočena preduboka sjetva (10 do 15 centimetara dubine) u zbijeni sloj gdje su narušeni vodno - zračni odnosi, gdje nema dovoljno zraka i gdje se zrno jednostavno 'uguši'.

Svi hibridi se siju na isti razmak

Sjetva u optimalnim agrotehničkim rokovima i preporučenih sklopova biljaka, bitan je preduslov za visok prinos jer greške pri samoj sjetvi gotovo je nemoguće kasnije ispraviti. Upravo zato je ispravnost njenog rada od izuzetnog značaja.

Kako pripremiti zemlju za sjetvu sudanske trave i koji su dobri predusjevi?

"Mnogi poljoprivrednici siju godinama, a da ne znaju kako se njihova sijačica podešava za sjetvu određenog broja zrna po jedinici površine. Nije rijetkost u praksi da se svi hibridi siju na isti razmak u redu bez obzira na preporuke proizvođača sjemena o optimalnoj gustini sjetve za pojedine hibride. Primjetna je odomaćena praksa da se hibridi siju rijetko kako bi bolje izdržali ljetnji nedostatak kišnih padavina, ali se za vijreme kišnih ljeta znatno smanjuje prinos", ističe stručnjak.

Podsjećamo, sjemena svih FAO grupa ima dovoljno na tržištu i svi su nabavili ono što su planirali. Međutim, što se tiče pesticida, nabavka će biti u ozbiljnoj poteškoći zato što ovi hemijski preparati sukcesivno ulaze u državu i definitivno će biti problem prlikom uvoza iz inostranstva.


Tagovi

Sjetva kukuruza Priprema zemlje za sjetvu Vlaga u zemljištu Obrada zemlje drljačom Obrada zemlje tanjiračom Oranični sloj Sjetvospremač


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.