Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika
  • 14.03.2019. 16:00

Uticaj pravilne obrade zemljišta na visinu prinosa

Blagovremena i kvalitetno urađena obrada zemljišta, ima ogroman uticaj na visinu prinosa jer ne postoje dodatne mjere ili čak povećana ulaganja koja bi mogla u potpunosti da nadoknade prinose koji su izgubljeni zbog nepravilno obrađenog zemljišta.

Foto: Pixabay/Klassenlehrer
  • 902
  • 55
  • 0

Značaj pravilne obrade ogleda se u sposobnosti da popravi fizičko - hemijske, biološke i mikrobiološke osobine zemljišta, ali i da popravi strukturu. Ovo je posebno značajno u intenzivnoj proizvodnji, gde se u jednoj godini smjenjuje više usjeva.

Važnost pravilne pripreme zemljišta ne može se dovoljno naglasiti jer se primjenom đubriva, agrotehnike i navodnjavanja, narušava struktura i smanjuje se plodnost zemljišta.

Pravilna obrada ima zadatak da zemljište što bolje pripremi za usjeve koji će se uzgajati, ali i da ga pripremi tako da daje optimalne rezultate pri redovnom iskorištavanju zemljišta svake godine.

Najvažniji zadatak oranja

Prema riječima savjetodavke Violete Veličković, oranje, u usporedbi sa ostalim agrotehničkim operacijama, zahtijeva više vremena i energije. Upravo zbog toga potrebno je razmotriti kada, na koju dubinu i koliko puta će se primjeniti ovaj način obrade. Najvažniji zadatak jesenje obrade jeste dovođenje zemljišta u takvo stanje da može primiti i sačuvati zimske padavine.Takođe, drugi cilj je da olakša predsjetvenu pripremu za usjeve koji će se uzgajati u proljeće. Optimalna i ekonomična dubina jesenjeg oranja mijenja se ne samo u zavisnosti od tipa zemljišta već i od zahtjeva pojedinih usjeva.

"Za jara strna žita, grašak i grahoricu dovoljna je dubina oranja od 20cm dubine, a za okopavine između 20-30cm dok za šećernu repu, lucerku i krompir 30-35cm. Stanje vlažnosti pri kojoj se zemljište najlakše i najkvalitetnije obrađuje naziva se fizička zrelost za obradu. Zemljište je fizički zrelo kada je 50-60 % ukupne zapremine pora ispunjeno vodom", ističe Violeta.

Zimsko oranje i đubrenje za bolji rod povrća

Optimalno vrijeme za oranje može se ocijeniti i tzv. subjektivnim metodama. Ako se malo zemlje uzme u ruku i blago stisne pa se formira sljepljena grudva, to je znak da u zemljištu ima suviše vlage.
U slučaju da se od zemlje poslije stezanja ne može formirati grudva, zemljište je suho. Ako se formirana grudva ne raspadne pri udaru u zemlju, znak je da se zemljište nalazi u stanju fizičke zrelosti za obradu.

Koja je optimalna vlažnost zemljišta

Rastresito stanje zemljišta u proljeće dovodi do povećanja PVK (poljskog vodnog kapaciteta) jer je i veća poroznost obrađenog zemljišnog sloja. Treba napomenuti da je tada veće isparavanje.

Poznato je da minimalna količina vazduha u zemljištu, neophodna za razvitak usjeva, zavisi od tipa zemljišta i ona varira od 10-50% od poroznosti zemljišta. Optimalna vlažnost za razvitak biljaka zavisi od vrste zemljišta i ona varira od 50-90% od pune vlažnosti zemljišta.

Najbolje je sa pripremom zemljišta krenuti u jesen, kada se u oktobru ili novembru odradi duboko zimsko oranje, na dubini oko 30cm, do 40cm najviše. Na ovaj način, oranični sloj se prevrće i izlaže uticaju vlage, vazduha, ali i mraza. Duboka osnovna obrada omogućava i bolje ukorjenjavanje korjenovog sistema i prodiranje u dublje slojeve zemljišta, ali i bolje usvajanje hranjivih materija.

Vlaga se dubokim oranjem, a za vrijeme zimskog perioda, skladišti u zemljištu i na proljeće se brže prosuši tako da se zemljište može na vrijeme pripremiti za sjetvu ranih usjeva.

Duboko oranje nije poželjno na proljeće (Foto: Bigstockphoto/format35)

U proljeće ne treba orati jer je zemljište u toku jeseni već duboko zaorano. Duboko oranje na proljeće nije poželjno i iz razloga jer se tako gubi mnogo vlage iz zemljišta. Ovo se dešava jer se oranjem na površinu iznose donji, vlažni slojevi zemljišta, a vlaga brzo isparava.

Ponovno oranje opravdano je u slučaju kada je zemljište u lošijem stanju, odnosno, kada je zakorovljeno pa ga je duboko jesenje oranje još više sabilo ili u slučaju kada su zimske biljne vrste rano skinute pa se u tom slučaju oranje mora ponovo odraditi.

Preporuke za proljetnu obradu

Proljetno oranje izvodi se na dubinu od 15 cm i nakon njega, trebalo bi se istog dana izvršiti i drljanje kako bi se gubici vlage sveli na minimum.

Na proljeće se preporučuje pliće oranje, na dubini od 10 - 15 cm, ukoliko se na jesen nije izvodilo duboko zimsko oranje. Tako obrađeno zemljište, potrebno je odmah kultivisati, a zatim se odmah priprema površinski sloj zemljišta, od 5 do 10 cm, za sjetvu. Ovim postupcima, sprečava se gubitak vlage iz zemljišta što je jedan od najvažnijih kriterijuma uspešne sjetve.

Površinski sloj zemljišta mora da bude rastresite i mrvičaste strukture, zbog ujednačenog nicanja biljaka. Iz tog razloga, zemljište se drlja i potrebno ga je jednom ili više puta kultivisati, u zavisnosti od tipa zemljišta ili njegove zakorovljenosti.

Blagovremena obrada ima ogroman uticaj na prinose (Foto: Pixabay/andreas160578)

Predsjetvena priprema znači stvaranje tvrde posteljice i mekog pokrivača i njen cilj je da optimalno pripremi sloj zemljišta za sjetvu i on je obično 3- 4 cm. Veoma je važno i vrijeme kada se radi predsjetvena priprema pa će se tako u suvljim uslovima izvoditi zajedno ili odmah nakon obrade zemljišta.

Na zemljištu koje je nešto suvlje, a pri tom je dovoljno rastresito, potrebno je odraditi i valjanje jer se na taj način omogućava da vlaga izbije u površinske slojeve zemljišta.

Blagovremena i kvalitetno urađena obrada zemljišta, ima ogroman uticaj na visinu prinosa jer ne postoje neke dodatne mjere ili čak ni povećana ulaganja ne mogu u potpunosti da nadoknade prinose koji su izgubljeni zbog nepravilno odrađene obrade zemljišta.

Đubrenje kao značajan faktor

Pored značaja pravilne obrade i agrotehnike, značajan faktor dobre pripreme zemljišta je i đubrenje. Ono zavisi od plodnosti zemljišta, ali i zahtjeva biljaka koje se gaje i njihovih potreba za hranivima. Svjež ili poluzreli stajnjak unosi se sa dubokom obradom u jesen, a zreli stajnjak unosi se na proljeće, pred sadnju.

Kako bi se postigli visoki prinosi, poželjno je prije svega odraditi hemijsku analizu zemljišta. Na osnovu analize, stručnjaci će odrediti preporuku o vrsti i količini đubriva koje je potrebno unijeti pred sadnju i za vrijeme same vegetacije biljaka.

Uslijed višegodišnje i intenzivne primjene đubriva, može da dođe do zaslanjivanja zemljišta. Ova pojava relativno je česta i još je jedan razlog više zašto je poželjno odraditi hemijsku analizu zemljišta prije nego što se počne sa proizvodnjom.


Tagovi

Obrada zemljišta Duboko oranje Predsjetvena priprema Plitko oranje Analiza zemljišta Struktura zemljišta Plodnost Đubrenje Violeta Veličković Drljanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.