Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sudanska trava
  • 27.03.2020. 09:20

Kako pripremiti zemlju za sjetvu sudanske trave i koji su dobri predusjevi?

Za sjetvu sudanske trave važi pravilo da se sije nakon kukuruza, a pravi trenutak je kada kukuruzi iz prvih rokova sjetve počnu da niču. Pošto je biljka osjetljiva na niske temperature posljednja dekada aprila, sam početak maja je optimalno vrijeme.

Foto: JumpStory
  • 411
  • 24
  • 0

Sudanska trava je biljka sa snažnim korjenovim sistemom, stablo je visoko, uspravno i može dostići dva do tri metra visine. Ona se koristiti u ishrani goveda i drugih preživara. Ima veće zahtjeve prema toploti, a manje prema vodi, što odgovara stočarima, čija je skoro sva proizvodnja u suvom ratarenju, navodi Milica Janković, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo.

Počinje sjetva sudanske trave, značajne krmne biljke

Visoki prinosi i dug period korištenja u godini, još je više čine važnom krmnom biljkom. Nije izbirljiva prema zemljištu, trpi i lakša i teža tla, čak i ona koja nisu mnogo povoljna za ostala krmiva. Dobri predusjevi su leguminoze i usjevi gustog sklopa, koji ne ostavljaju zakorovljeno tlo. Sama sudanska trava dobar je predusjev za jare usjeve.

Kako pripremiti zemlju?

Osnovnu obradu izvesti na na dubinu 25 - 30 cm tokom jeseni do početka zime. Predsjetvenu pripremu uraditi neposredno prije sjetve, sjetvospremačem, kvalitetno, što podrazumjeva da se dobro poravna i usitni površina zemljišta do mrvičaste strukture, sa tvrdom posteljicom na dubinu sjetve, preporučuje stručnjak.

Količinu, način i vrijeme primene đubriva je najbolje i jedino ispravno uraditi nakon obavljene agrohemijske analize tla. Okvirno, treba znati da su potrebne količine đubriva 160 kg/ha azota (N), 80 kg/ha fosfora (P₂O₅) i 60 kg/ha kalija K₂O.

Sjetva nakon kukuruza

Za sjetvu sudanske trave važi pravilo da se sije nakon kukuruza, a pravi trenutak je kada kukuruzi iz prvih rokova sjetve počnu da niču. Ako smo nesigurni, pošto je biljka osjetljiva na niske temperature posljednja dekada aprila, sam početak maja je optimalno vrijeme sjetve. Kao naknadni usjev sije se od 15. maja do 15. juna, a postrno u prvoj polovini jula.

Koje su prednosti sjetve postrnih/pokrovnih usjeva?

Za postrnu sjetvu je važno ako je moguće obezbjediti navodnjavanje. Na lakim zemljištima sije se dublje, a na težim pliće. Sjetva se obavlja na dubinu od dva do pet centimetra, a optimalna dubina sjetve je od tri do četiri cm. Ako sudansku travu sijemo da bi je koristili za zelenu masu međuredni razmak je od 25cm, sa 25 - 30 kg/ha semena, a u slučaju da je koristimo kao sijeno sije se gušće na međuredni razmak od 12,5 sa količinom sjemena od 40 - 50 kg/ha.

Poslije sjetve sudanske trave obavezna mjera je valjanje površine posijane parcele.

Daje više otkosa godišnje

Sudanska trava posijana u optimalnom roku se većinom koristi za spravljanje silaže i sjenaže, a iz kasnijih rokova sjetve kao zelena masa za ishranu ili kao sjeno. Ima visok stepen bokorenja pa daje više otkosa godišnje. Sudanska trava koja se koristi za spravljanje sjenaže kosi se u fazi kada je biljka visoka 90 - 100 cm.

Kada se koristi za upotrebu kao svježa zelena masa kosi se prije početka metličenja - ne treba čekati da se formira metlica. Preporuka je da se kosidba obavlja na visinu 10 - 15 cm. U većini godina ima tri do četiri otkosa pa samim tim je značajna krmna biljka za sva goveda, a naročito mliječna grla kod kojih povećava mliječnost, ističe Janković.

Zašto je važno uzgajati krmno bilje?

Kako smo ranije pisali, površine pod krmnim biljem imaju trend rasta. Tako i mnogi proizvođači, kombinuju u sjetvi grahoricu sa sudanskom travom jer dobijaju dobru masu. U tom slučaju sudanska trava predstavlja potporanj grahorici. Ratari ističu da mjesec dana poslije prvog otkosa, imaju i drugi sudanske, a drugi otkos da mnogo više nego prvi.


Tagovi

Uzgoj sudanske trave Sjetva sudanske trave Krmno bilje Grahorice Više otkosa Drugi otkos sudanske trave


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍