• Istraživanje
  • 21.09.2020. 07:30

Pravilan odabir pokrovnog usjeva važan je za zaštitu tla

Neki pokrovni usjevi mogu malo smanjiti buduće prinose, ali dugoročno gledano - isplati se zaštititi tlo, kaže Maria Villamil sa Univerziteta u Illinoisu.

Foto: Depositphotos/Roxana
  • 30
  • 5
  • 0

Pokrovni usjevi posijani u dijelu godine kad je tlo bez glavnog, učinkovito štite tlo od erozije. Te biljke svojim korijenovim sistemom vežu čestice tla, a nadzemnom biomasom sprječavaju ispiranje finih čestica sa površine. Takođe, pospješuju zadržavanje i upijanje vode u tlo i smanjuju gubitak hranjivih materija.

Poljoprivrednici se u svijetu sve više odlučuju za ovu metodu očuvanja tla. No s nizom biljaka koje se mogu izabrati u složenim plodoredima, pravi izbor nije ni malo lak.

Istraživanje sprovedeno u Illinoisu

"Vjerujem da su pokrovni usjevi vrlo važan alat za zadržavanje vode i hranjivih sastojaka u tlu", kaže za eurekalert Maria Villamil, istraživačica sa Univerziteta u Illinoisu i članica Američkog društva za agronomiju.

Kako bi pomogla poljoprivrednicima u toj američkoj saveznoj državi da odaberu pravi pokrovni usjev, Villamil i njen tim odlučili su testirati nekoliko potencijalnih. Sijali su različite usjeve između uobičajenog plodoreda kukuruza i soje. 

"Željeli su testirati posebno one koji ne zahtijevaju dodatni rad u proljeće i druge koji se neće takmičiti sa kukuruzom za resurse", objašnjava Villamil.

Koje su prednosti sjetve postrnih/pokrovnih usjeva?

Ondje poljoprivrednici preferiraju raž kao pokrovnu žitaricu prije zasijavanja soje. Ona je uhvatila azot koji je ostao u tlu nakon prethodne sezone usjeva kukuruza. No, kada su poljoprivrednici planirali uzgajati kukuruz, radije su koristili mahunarke kao što je grahorica (Vicia sativa, lat.).

Ova je biljka mahunarka, što znači da može osigurati azot za kukuruz koji će se koristiti kasnije u sezoni. Takođe koristi manje vode od raži, što znači da se on neće morati toliko truditi da bi se takmičio za ograničene vodene resurse.

Pokrovni usjevi nisu uticali na tlo?

Istraživački tim postavio je eksperimentalne parcele na šest lokacija širom države. Pred kraj vegetacijske sezone kukuruza ili soje, prošetali su poljima sijući sjeme među njima. Pokrovni koje su testirali, između ostalog, obuhvatali su proljetnu zob, crvenu djetelinu, jednogodišnji ljulj i rotkvu.

Tada su pratili koliko su dobro rasli usjevi, kako su se svojstva tla mijenjala tokom vremena i prinos budućih prehrambenih usjeva.

Iznenađujuće, pokrovne biljke nisu imale velikog uticaja na tlo. "Nije bilo poboljšanja svojstava tla", tvrdi Villamil. Najveći razlog zašto većina nije previše uticala na tlo je taj što se većina smrznula tokom zime. 

Naime, države poput Illinoisa podložne su potencijalno oštrim zimama, posebno u sjevernom dijelu. S obzirom na to da su istraživači sjeme sijali iz zraka ono je jednostavno ostalo na vrhu.

Postrna sjetva kao dodatni prihod

Međutim, pokrovni, koji odumiru preko zime mogu biti i dobra stvar. Kako piše u istraživanju, to znači da će poljoprivrednici na proljeće imati manje posla jer ih neće morati iznositi sa polja.

Jednogodišnji ljulj i raž uglavnom su preživjeli zimu, kao i grahorica. Blago su smanjile buduće prinose kukuruza, a to je vjerovatno zato što se u proljeće takmiče sa njim za vodu. Međutim, na prinose soje nisu uticale i ona jako dobro uspijeva sa njima.

"Trebamo odabrati pokrovne usjeve koji mogu preživjeti zimu, dobro rasti u proljeće i držati se cijelo to vrijeme. Neki mogu malo smanjiti buduće prinose, ali dugoročno gledano i isplati se zaštititi tlo", zaključila je.


Tagovi

Pokrovni usjevi Illinois Maria Villamil Naučno istraživanje Dobrobit


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.