Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška sjetvi
  • 26.05.2020. 19:00

Obezbjeđeni poticaji od 8,8 miliona KM za 18.400 poljoprivrednika

U pripremi je i program podrške jesenjoj sjetvi, prvenstveno pšenice, a koji će takođe biti realizovan u saradnji sa svim nivoima vlasti.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 419
  • 68
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić, izjavio je da je nadležno ministarstvo zatvorilo javni poziv za proljetnu sjetvu, koji je realizovan u saradnji s kantonalnim ministarstvima i općinama, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

"Na osnovu preliminarne liste korisnika koju je dostavilo 70 općina, poticajima od 8,8 miliona KM biti će obuhvaćeno 18.400 poljoprivrednih proizvođača", naveo je ministar i dodao da je riječ o poljoprivrednicima od kojih je većina bila upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava. Od marta ove godine registrovano je 1.200 novih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta.

Iz kojih sredstava se trebaju finansirati neregistrovani poljoprivrednici?

Istakao je da će biti povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.

Smanjiti zavisnost od uvoza

"U uslovima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hranom, Vlada FBiH i resorno ministarstvo poduzeli su dodatne aktivnosti kako bi povećali proljetnu sjetvu i ovom mjerom je djelimično ostvaren cilj da budemo manje zavisni od uvoza", pojasnio je Dedić.

Kako kaže, u pripremi je i program podrške jesenjoj sjetvi, prvenstveno pšenice, a koji će takođe biti realizovan u saradnji s nižim nivoima vlasti, te istakao da su tokom realizacije programa podrške proljetnoj sjetvi djelovali kao jedan tim s načelnicima općina i kantonalnim ministarima, bez obzira na stranačku pripadnost. Izrazio je nadu da će program biti uspješan, a saradnja nastavljena.

Planovi za jesenju sjetvu

"Kada budu potpisani sporazumi sa općinama mi ćemo objaviti preliminarnu listu svih korisnika podrške na internet stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao što objavljujemo i redovne isplate poticaja", rekao je on.

Za podršku poljoprivrednoj proizvodnji izdvojili oko 5 miliona KM

Prema njegovim riječima, poljoprivreda je fabrika na otvorenom, a poljoprivrednici se često suočavaju s nepogodama kao što su poplave, mraz ili suše, ali i da su pomenutim programom veće površine poljoprivrednog tla stavljene u funkciju.

"Ako budemo imali zadovoljavajuće vremenske uslove očekujemo i puno veći urod u odnosu na prošlu godinu, a svi građani bi trebali više kupovati domaće proizvode i tako nagraditi trud naših poljoprivrednika i doprinijeti jačanju domaće privrede", zaključuje ministar.


Tagovi

Proljetna sjetva Jesenja sjetva Ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić Poljoprivredna proizvodnja Snabdjevanje hranom Korisnici podrške Poljoprivrednici


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.