Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u poljoprivredi
  • 23.05.2020. 13:30

Za podršku poljoprivrednoj proizvodnji izdvojili oko 5 miliona KM

Pravo na potporu imaju poljoprivrednici koji su obavili proljetnu sjetvu, koji su upisani u registar klijenata, odnosno gazdinstava i koji dostave važeće dokaze o kupovini repromaterijala.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 660
  • 78
  • 0

Program utroška sredstava za poticanje proljetne sjetve u 2020., usvojila je i Vlada ZDK za što je u proračunu kantonalnog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za tekuću godinu predviđeno 346.000 KM, stoji u saopćenju Vlade Zeničko - dobojskog kantona.

Prošle godine potpore u poljoprivredi iznosile oko 87 miliona KM

Ovo je definisano kao odgovor na pandemiju koronavirusa, a rebalansom proračuna za te namjene je osigurano 500.000 KM. Međutim, iznos je smanjen na osnovu iskazanih potreba lokalnih zajednica, koje su raspisale javni poziv u mjesecu aprilu.

Pravo imaju svi koji su obavili sjetvu

"Proljetna sjetva će se sufinansirati udruženim sredstvima Federacije BiH, koja je za Zeničko-dobojski kanton opredijelila 880.000 KM, ZDK u iznosu od 346.000 KM te lokalnih zajednica koje će izdvojiti 286.000 KM. Ukupan iznos sredstava za poticaj proljetne sjetve na području ovog kantona je 1,5 mil KM", naveo je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Mirnes Bašić.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Kroz program će se sufinansirati nabavka sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava. Pravo na potporu imaju proizvođači koji su obavili proljetnu sjetvu, koji su upisani u registar klijenata, odnosno gazdinstava i koji dostave važeće dokaze o kupovini sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Maksimalni iznos sredstava po ovom programu po jednom poljoprivredniku iznosi 1.000 KM.

Ako se redovnom programu potpora poljoprivrednoj proizvodnji od 3 miliona KM pridoda program poticaja proljetnoj sjetvi vrijedan 1,5 mil. KM te iznos za zdravstvenu zaštitu od 600.000 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će za podršku poljoprivredne proizvodnje u 2020. godine izdvojiti više od 5 miliona KM.


Tagovi

Proljetna sjetva Poticaji u proizvodnji Mirnes Bašić Sufinansiranje Nabavka sjemena Nabavka đubriva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.