Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 09.04.2020. 11:30

Iz kojih sredstava se trebaju finansirati neregistrovani poljoprivrednici?

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je aktuelni podsticaj - regresiranje domaćeg sjemena, redovna mjera i da se sprovodi isto za sve proizvođače.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 543
  • 27
  • 0

Dosadašnje pravilo, da poljoprivrednici koji nisu izmirili svoja dugovanja ne mogu dobiti podsticaje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je prekinulo. U Pravilnik su unijeli izmjene tako da će i oni koji nisu registrovali svoje poljoprivredno gazdinstvo, moći konkurisati na aktuelne javne pozive. 

Oni koji redovno izmiruju svoje obaveze prema državi smatraju da to i nije baš pravedno i da agrarni budžet ionako nije dovoljan da podmiri sve potrebe. 

Nova sredstva za nove korisnike?!

Prema izmjenjenom Pravilniku i poljoprivrednim proizvođačima koji nisu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) dozvoljeno je da ostvare podsticaj za kupovinu domaćeg sjemena kukuruza. Subvencija u prethodnom pravilniku iznosila je 15 odsto dok je prema novom povećana na 50 odsto. 

Kompletan Pravilnik možete pogledati u dokumentu ispod teksta

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kažu da oni koji su registrovali svoja imanja nemaju ništa protiv ideje da resorno ministarstvo podstiče i one neregistrovane, ali jedino ako za njih pronađe dodatna sredstva, navodi capital.ba

"Budžet je ionako nedovoljan za sve i ako ga budemo morali dijeliti sa onima koji ne izmiruju svoje obaveze, imaćemo problema. Tačnije, svakako treba podsticati proizvodnju, ali onda nove korisnike trebalo bi podsticati iz novih sredstava, a ne iz postojećeg budžeta", pojašnjava Stojan Marinković, predsjednik ovog Saveza. 

Olakšice za neregistrovane poljoprivrednike 

Iz nadležnog ministarstva navode kako je aktuelna mjera, regres domaćeg sjemena, redovna i da je Ministarstvo sprovodi veći tri godine u kontinuitetu. Sa njom su i ranije bili obuhvaćeni i registrovani i neregistrovani poljoprivrednici. Takođe poručuju kako znaju na koji način će kontrolisati neregistrovane proizvođače. 

"Kontrola će se izvršiti tako što će se ukupne količine za regres uporediti sa količinama koje su proizvedene i distribuirane prema veleprodajnim i maloprodajnim objektima, o čemu već imamo evidenciju", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede RS. 

Raspisan poziv za besplatno korištenja zemljišta u poljoprivredi

Oni koji ne izmiruju redovno svoje obaveze ipak će imati izvjesnih olakšica. Nadležni su im olakšali tako što su ih izbrisali iz evidencija dužnika kada je riječ o kreditima međunarodnih organizacija.

Dug ipak ostaje i dalje

Ipak, iz Ministarstva ističu kako ovaj postupak ne znači to i da je dug izbrisan

"Postojeća zaduženja i dalje važe prema bankama koje imaju potpisan ugovor sa Vladom Republike Srpske. One su pojedinačne kreditne iznose ugovarale sa krajnjim korisnicima, odnosno, poljoprivrednicima, koji i dalje imaju obavezu otplaćivanja kredita, ali im se istovremeno omogućava i pravo na podsticaje", objašnjavaju iz ove institicije.


Dokumenti


Tagovi

Agrarni budžet Ministarstvo poljoprivrede Kupovina sjemena Domaće sjeme Mjere podsticaja Stojan Marinković Aktuelna mjera Podsticaji


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.