Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usjevi kukuruza
  • 24.05.2024. 16:00

Mjere njege kukuruza - sa međurednom kultivacijom obaviti i prihranu

Korektivni tretman u slučaju veće pojave korova obavlja se od faze 4 do 7 listova

Foto: Depositphotos/rudolfgeiger
  • 81
  • 6
  • 0

Sjetva kukuruza u Republici Srpskoj je najvećim dijelom završena. Kako javlja Poljoprivredna savjetodavna služba, zavisno od roka sjetve, kukuruz je u fenofazi od tri do sedam listova (BBCH 13 – 17).

Ukoliko je sjetva obavljena isuviše rano, u suho zemljište ili uslijed neravnomjerne dubine sjetve, sa pojavom kišnog perioda, dolazilo je do prorjeđivanja sklopa i neravnomjernog nicanja biljaka.

Bilo je i presijavanja

"Zbog sušnog perioda, u nekim krajevima Republike Srpske, došlo je i do presijavanja određenog dijela površina. Pored same suše, uzročnik su bile ptice i žičnjaci, Elateridae, ali je uticaj ovih štetnika zanemarljiv", navodi Iskra Arapović. 

Početak kišnog perioda, pogodovao je bržem nicanju i saniranju neravnomjerno izniklih biljaka, ali je uslovio i brže nicanje i rast korova. Prvi tretaman herbicidima u zaštiti kukuruza od korova može se obaviti odmah poslije sjetve i prije nicanja.

Korov u kukuruzu krenuo nicati - kako se izboriti s njim?

Korektivni tretman u slučaju veće pojave korova obavlja se od faze 4 do 7 listova. U slučaju zakašnjele primjene pojedinih herbicida, može doći do pojave simptoma fitotoksičnosti.

Obavite i prihranu

"Značajna mjera njege kukuruza je svakako međuredna kultivacija, kako bi se razbila pokorica, obezbijedila rastresitost zemljišta, a samim tim provjetravanje zemljišta i dodatno, mehanički, suzbili korovi", dodaje stručnjak za ratarstvo. 

Sa međurednom kultivacijom se može obaviti i prihrana kukuruza. Obično se dodaje 200 kg/ha KAN-a. Prihrana se obavlja do faze 7 listova kako ne bi došlo do lomova samih biljaka kultivatorom.

Značajnija pojava bolesti ili štetočina na terenu nije zabilježena.


Tagovi

Fenofaze kukuruza Korov u kukuruzu Prihrana kukuruza Bolesti kukuruza Štetočine kukuruza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.