Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kukuruza
  • 29.06.2020. 18:00

Fenofaze kukuruza: Od klijanja do zrenja

Znate li da pred samo izbijanje metlice na vrhu stabljike dnevni porast kukuruza može iznositi 10 - 15 cm dnevno. A onda se cvjetanjem prekida rast.

Foto: Depositphotos/Alexeg84
  • 408
  • 8
  • 0

Kukuruz kao žitarica ima značajnu ulogu u proizvodnji s obzirom da zauzima veliki broj poljoprivrednih površina. Osim toga, ima najveći genetski potencijal rodnosti među žitaricama, najviše se koristi u ishrani ljudi i prehrani stoke te u preradi. Najistraženija je biljna vrsta te su stvoreni hibridi vrlo kratke vegetacije namijenjeni hladnijim predjelima, oni pogodni za uzgoj na manje povoljnim tlima i hibridi za određene namjene.

Fenofaze kukuruza prema knjizi "Žitarice" prof. dr. Vlade Kovačevića i prof. dr. Mirte Rastija su: klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, formiranje nadzemnih vegetativnih organa, formiranje reproduktivnih organa, cvjetanje metlice i klipa, formiranje zrna, nalijevanje i sazrijevanje zrna.

Klijanje

Klijanje podrazumijeva izlazak klicinog korijena iz sjemena, a za to su potrebni toplota, voda i kisik. Minimalna temperatura za klijanje se kreće 8 - 12˚C, optimalna između 32 - 35˚C, a maksimalna 40 - 45˚C. Niske temperature nisu pogodne za klijanje kukuruza jer ga dosta usporavaju i mogu izazvati infekcije sjemena. Uz fazu klijanja veže se i pojam klijavosti, odnosno sposobnosti sjemena da proklija u određenim uslovima. Razlikujemo poljsku i laboratorijsku klijavost. Poljska je nešto niža od laboratorijske jer su uslovi na parceli drugačiji i nije ih toliko moguće prilagoditi.

Nicanje

Nicanje počinje pojavom prvog lista 2cm iznad površine tla. Dužina vremenskog razdoblja između prve i druge faze zavisi od temperature i prisutnoj vlazi. Pri temperaturi između 15 -20 ˚C i dovoljnoj količini vlage, kukuruz nikne kroz 10-ak dana, a ako se temperatura kreće iznad 20 ˚C nikne i za 7 dana. U slučaju da je proljeće hladno ili je veća dubina sjetve, velika je mogućnost da će vremensko razdoblje između klijanja i nicanja biti i duže.

Ukorjenjivanje

Nakon nicanja slijedi ukorjenjivanje za koje je potrebna velika količina suhe materije u biljci kako bi se prije svega razvio korijenov sistem. Prvo sekundarno (nodijalno) korijenje razvija se u fazi 3-4 lista, a pojavom sljedećih parova razvijaju se i sljedeće etaže korijena. Za njegov rast važni su areiranost (prozračnost tla), temperatura, vlažnost, genotip i agrotehnika. Najveći dio korijena kukuruza nalazi se na 30 cm dubine i 45 cm širine.

Pri sušnim periodima on prodire više u dubinu dok pri prevelikoj vlažnosti dolazi do nedostatka kisika i slabiji je razvoj. Najviše vode potrebno je u fazi metličenja, cvjetanja i oplodnje. U teškim zbijenim tlima takođe dolazi do manjka kisika pa je takva tla potrebno dublje obrađivati i kultivirati. Prilikom međuredne kultivacije potrebno je paziti na korijenje kako se ne bi oštetilo. Prva kultivacija izvodi se u fazi 3 - 4 lista na dubini 10 - 12cm, a druga u fazi 7 - 8 listova na nešto manjoj dubini npr. 6 - 8cm.

Formiranje nadzemnih vegetativnih organa

Prvi listovi, preciznije prva ti lista, javljaju se 5 - 7 dana nakon nicanja. Nakon toga, 4., 5., 6. i 7. list javljaju je 3 - 5 dana jedan za drugim, a zatim se javljaju 8. i 9. list. Nakon toga se razvoj i pojava narednih listova usporava zbog rasta i razvoja reproduktivnih organa. U fazi potupuno razvijenih osam listova dolazi do intenzivnog rasta stabljike i metlice, izduživanja internodija, povećanja visine i mase.

Pred samo izbijanje metlice na vrhu stabljike (metličenje) dnevni porast kukuruza može iznositi 10 - 15 cm dnevno. Cvjetanjem se prekida rast. Na stvaranje zaperaka osim genetskih, uticaj imaju i ekološki uslovi. Prohladno vrijeme podstiče njihov rast.

Formiranje reproduktivnih organa

Kukuruz je jednodoma biljka s razdvojenim muškim i ženskim cvjetovima u dvije cvati, klip i metlicu. Metlica ima 9, a klip 12 etapa razvoja. Kao i u prethodnim fenofazama i u ovoj su od velike važnosti toplota, voda, svjetlost i količina hraniva.

Cvjetanje metlice i klipa (svilanje)

Ova faza započinje 2 - 3 dana nakon metličenja u sredini grane, širi se prema gornjem i donjem dijelu te bočno. Cvjetanje samo jedne metlice traje 5 - 7 dana, a za cijeli usjev je potrebno 10 - 14 dana. Izbijanjem prašnika dolazi do prašenja polena. Broj polenovih zrnaca se kreće između 15 - 20 miliona i ono nije ograničavajući faktor pri oplodnji, ali u slučaju suše i visokih temperatura može doći do fertilnosti.

U normalnim uslovima, polen je sposoban za oplodnju 1 - 2 dana i u tome bitnu ulogu imaju vlaga zraka i temperatura jer pri visokim temperaturama i niskoj relativnoj vlažnosti dolazi do isušivanja polena i svile, te u krajnjem slučaju ne dolazi do oplodnje.

Posljednje u ovoj fazi je svilanje koje označava pojava svile iz komušine. 7 - 10 dana prije ovog procesa dolazi do izduživanja svile, prvo svila baze klipa, a zatim i ona na vrhu. Traje 4 - 5 dana. Uslijed suše može kasniti i doći do nepotpune oplodnje.

Formiranje zrna

Ova fenofaza obuhvata formiranje klice i endosperma i faza je u kojoj sadržaj vode iznosi 85%. Dioba zigota počinje 15 - 20 sati nakon oplodnje, a klicu je moguće diferencirati nakon 10 - 12 dana. Potpuno se formira tek nakon 30 - 35 dana. Nalijevanje i sazrijevanje zrna događa se 50 - 60 dana nakon oplodnje kada dolazi do formiranja prinosa i akumulacije suhe materije u zrno kukuruza. Prva zrioba je mliječna kada je zrno bijele boje i mliječne konzistencije. Vlaga zrna iznosi 60 - 65%. istovremeno se odvija i akumulacija mineralne i organske materiju u zrnu. Taj proces nazivamo nalijevanje zrna. Traje 15 - 20 dana.

Slijedi faza tjestastog stanja koja ujedno predstavlja i početak sazrijevanja u kojem je količina akumulirane suhe materije oko 50%. U voštanoj zriobi vlaga zrna iznosi 50 - 35%, a može i do 25%. Pojavom crnog sloja u bazi zrna, nastalog povodom nekroze sprovodnog tkiva, spriječena je dalja akumulacija suhe materije u zrno nakon kojeg dolazi do otpuštanja vode iz zrna a zavisi od vremenskih prilika. Punu zriobu zrna obilježava 25 - 20% vlažnosti.

Privredna zrioba označava optimalno vrijeme za berbu kukuruza, zavisno od njegove namjene. Za proizvodnju zrna optimalna vlažnost iznosi oko 25% pri kojoj su moguće najmanje šanse za oštećenje.

Od stabljike, preko klasa, zrna i lišća svi dijelovi kukuruza su iskoristivi u jednoj od grana industrije (prehrambena, farmaceutska, kozmetička, hemijska, tekstilna). Upravo zbog te velike iskoristivosti, sastavni je dio preko 1.000 različitih proizvoda.


Tagovi

Razvoj kukuruza Fenofaze kukuruza Uzgoj Uzgoj kukuruza Razvoj Faze rasta


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.