Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicidni tretman
  • 23.05.2024. 10:30

Korov u kukuruzu krenuo nicati - kako se izboriti s njim?

Nekada je korekciju bilo dovoljno odraditi sa preparatima na bazi samo dvije aktivne materije. Međutim, one sada često nisu dovoljne!

Foto: Danijela Plavšić
  • 223
  • 67
  • 1

Kukuruz je kultura koja se najviše proizvodi u svijetu, ali i kod nas. Povoljni vremenski uslovi uticali su na brz rast i razvoj svih gajenih biljaka, ali i korova. Kako su vremenski uslovi pogodovali, pa čak su izmjereni najtopliji mjeseci od kako postoji meteorološko praćenje i mjerenje, sjetva ove kulture se u pojedinim krajevima Bosne i Hercegovine, pa i regije obavljala i krajem marta.

Ratari, svjesni klimatskih promjena, ulaze u velike rizike preranom sjetvom, tako da kukuruza imamo u raznim fazama razvoja, trenutno - od trećeg do osmog lista zavisno od perioda sjetve. Dakle, nalazi se u fazi kada je krajnji momenat odraditi korektivni herbicidni tretman, ako za tim ima potrebe.

Veliko prisustvo štetnika

Kukuruz se nalazi u jako dobroj kondiciji, zahvaljujući vremenskim uslovima koji za sada idu na ruku ratarima, tako da sve agrotehničke mjere uspiju odraditi pravovremeno. Prvi herbicidni tretman u usjevu kukuruza poslije sjetve, a prije nicanja tzv. zemljišni tretman, odrađen je uz primjenu aktivnih materija koje su dugo prisutne na tržištu, a to su: S-metolahlor (Dual Gold 960 EC, Basar, Karma, Telus i dr.) u kombinaciji sa terbutilazinom (Zeazin, Rezon i dr.) ili sa već kombinovanim sredstvima Lumax (mezotrion, S-metolahlor, terbutilazin) ili Primextrom TZ Gold 500 SC (S-metolohlor, terbutilazin) i drugim.

Akumulirana vlažnost na pojedinim parcelama uslovila je ujednačeno nicanje

Prema zvaničnim podacima zasijane površine pod kukuruzom su u blagom padu, a zamjenjuju ih uljarice.

Zime skoro da i nije bilo, protekla je blago bez snježnih padavina, prirodne redukcije prezimljujućih oblika štetnih insekata nije bilo, pa se od samog početka vegetacije trpe posljedice toga, ogromno je prisustvo raznih štetnika na bilju te je primjena insekticida neminovna.

Zdravo zemljište, kako si? O prednostima i izazovima regenerativne poljoprivrede na sajmu u Novom Sadu

Takođe proljeće je bilo suvo, bez značajnih padavina te je nicanje kukuruza bilo otežano osim na onim parcelama gdje se oranje obavilo u zimskom periodu. Akumulirana vlažnost na tim parcelama uslovila je ujednačeno nicanje kukuruza, dok oni koji su imali proljetno oranje nisu mogli niti započeti obradu i pripremu zemljišta za sjetvu zbog tvrdoće i zbijenosti tla uslijed suše. Poljoprivredni proizvođači koji su uspjeli i posijati sjeme u takvo zemljište nicanje je trajalo dugo, otežano i neravnomjerno u takvim parcelama kukuruza ima u raznim fazama zrenja od onog koji tek niče pa do pet listova.

Korov krenuo sa nicanjem

Padavine koje su nastupile iza sušnog perioda, te visoke temperature pogodovale su kukuruzu da se brzo razvija i trenutno se nalazi u odličnom stanju. Zavisno od predkultura zakorovljenost parcela je manje ili više prisutna.

Pojedini poljoprivredni proizvođači na parcelama gdje je predkultura bila soja, izostavili su prvi zemljišni tretman koji slijedi odmah nakon sjetve, a prije nicanja jer korova nije ni bilo, a proizvođač se odlučio samo za folijarnu primjenu pesticida. Razlog za izostavljanje prvog tretmana je bio i zbog nedostatka vlage, jer zemljišni herbicidi bolje reaguju uz vlažnost i učinak je veći. Čim su nastupili kišni dani i korov je krenuo sa nicanjem.

Korovi su se počeli ukazivati već nakon prvih kiša

Nakon sjetve bilo je velikih oscilacija dnevnih i noćnih temperatura, a par jutara bilo je i mraza koji je loše djelovao na kukuruz koji je ponikao. Naročito su na mraz bili osjetljivi hibridi sjemenske kuće Pioneer iz tog razloga primjetna je tamna pigmentacija na listu što može biti pokazatelj i nedostatka fosfora, ali u ovom slučaju je najvjerovatnije od hladnoće i izrazitih temperaturnih kolebanja tokom dana i noći.

List kukuruza je ljubičast - šta je razlog?

Zemljišni tretman se obavljao sa već gore navedenim aktivnim materijama, ali i herbicidom Adengo (a.m. izoksaflutol 225 g/l, tienkarbazon-metil 90 g/l ), selektivni translokacioni herbicid namijenjen za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova koji se može upotrijebiti poslije sjetve, a prije nicanja pa do četvrtog lista i koji djeluje na korove i aktivira se nakon svake kiše.

U slučaju većeg prisustva već izniklih širokolisnih korova, Adengu se može dodati i sredstvo na bazi a.m. dikamba u dozi 0,2 do 0,3 l po hektaru. Ovaj preparat se prošle godine dobro pokazao i učinak je u pojedinim parcelama bio skoro 100-procentni jer je bilo obilje vlage, tako da je negdje herbicidni tretman odrađen samo jednom što se smatra velikim uspjehom.

Ove godine situacija je nešto drugačija i korovi su se počeli ukazivati već nakon prvih kiša, tako da je potrebno izvršiti korekciju sa folijarnim herbicidima.

Aktivne materije

Nekada je korekciju bilo dovoljno odraditi sa preparatima na bazi samo dvije aktivne materije npr. nikosulfuron i dikamba i njive su ostajale čiste bez i jednog uskolisnog i širokolisnog korova. Međutim, u posljednje vrijeme ove dvije aktivne materije često nisu dovoljne pa se učinak postiže raznim kombinacijama doza s još dodatne dvije aktivne materije rimsulfuron, mezotrion, a nerijetko i treće fluroksipir.

Nikosulfuron i rimsulfuron djeluju više na uskolisne i neke širokolisne korove dok dikamba, mezotrion i fluroksipir djeluju na širokolisne korove. Važno je napomenuti preparatima na bazi ovih aktivnih materija dodaje se i okvašivač kojeg je potrebno staviti posljednjeg u prsklaicu radi manjeg pjenušanja. Doziranje i kombinacija ovih aktivnih materija zavisi od prisutnosti pojedinih korova.

Folijarni herbicidni tretman je potrebno obaviti u doba dana kada temperature vazduha ne prelazi 27oC i kad se ne očekuju padavine bar dva tri sata kako bi se sredstvo osušilo i usvojilo od strane korova. Ako vremenski uslovi budu i dalje pogodovali možemo očekivati veoma visoke prinose strnih i jarih žita te, takođe uljarica i ostalih gajenih kultura.


Fotoprilog


Tagovi

Usjevi kukuruza Korov u kukuruzu Herbicidni tretman Ujednačeno nicanje Aktivne materije Suzbijanje korova


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.