Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičast list
  • 17.05.2024. 07:30

List kukuruza je ljubičast - šta je razlog?

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom

Foto: Karolina Rastija
  • 288
  • 23
  • 0

Ljubičasta nijansa na listu kukuruza česta je pojava u ovo doba godine, posebno u slučaju vremenskih prilika kakve imamo i ovoga proljeća.

Opis simptoma 

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom. U vrlo ranoj fazi rasta vidljivo je crvenkasto obojenje. 

Najčešći razlog je nedostatak fosfora ili ako ga je i dovoljno u tlu, nije se mogao apsorbirati u biljku. 

Ovaj mineral čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom te je zaslužan za pravilan razvoj biljke u prvim fazama rasta, posebno korijena, a onda i iskorištenost vlage. Važan za ujednačenu zriobu te sprječava gubitak zrna, a u konačnici i za bolji prinos. 

Šta ometa apsorpciju?

No, može se dogoditi da se ne može apsorbirati u biljku kukuruza zbog vremenskih prilika kao što su vlažni i hladni uvjeti te velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura - a što je slučaj i ovoga proljeća. 

Apsorpciju sprječavaju kisela ili vrlo alkalna tla, ali i nizak nivo organske tvari i zbijeno zemljište. 

Nedostatak fosfora se također može pogoršati u tlima s visokim kapacitetom fosfata kao i u onima koja su bogata željezom. 

Prođe samo od sebe?

U većini slučajeva, ova pojava ne predstavlja ozbiljan problem i prođe sama od sebe, čim dani postanu topliji i vrijeme se stabilizira. 

Maj nestabilan do kraja, raditi možete ovog vikenda

Međutim, ako je ljubičasta boja uzrokovana nedostatkom fosfora u tlu, bit će potrebna prihrana, ali uz pomoć navodnjavanja ili folijarno jer je ovaj element slabo pokretan te ako se primjeni na površini tla, bit će dostupan samo u tom površinskom sloju. 

U svakom slučaju, redovno pratite stanja biljaka i pravovremeno reagirajte kako biste usjev održali zdravim i produktivim.  


Tagovi

Uzgoj kukuruza Ljubičasti list Simptom Nedostatak fosfora Prihrana Apsorpcija fosfora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.