Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija spremna
  • 15.06.2022. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Kombajni za sedam dana izlaze na polja - koliko će koštati žetva?

Proizvođači koji ne posjeduju vlastite kombajne, ove godine će morati izdvojiti i više novca za uslugu žetve

Foto: Martina Popić
  • 971
  • 104
  • 0

U Semberiji je ove godine zasijano 18.000 hektara strnih žita, od čega je 5.000 ha pod ječmom, a ostalo je pšenica. Posljednje padavine malo su usporile žetvu, pa kombajni još nisu izašli na polja. 
Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, Save Bakajlića, žetva ječma bi trebala početi za pet do sedam dana. 

"Gledajući odoka, ječam je dobrog kvaliteta, očekujemo da će ga piti u prosjeku 4,5 do pet tona po hektaru", kaže Bakajlić. 

Skuplja žetva

Ratari koji ne posjeduju vlastite kombajne, ove godine će morati izdvojiti i više novca za uslugu žetve. Potvrdio je to i Bakajlić, koji i sam proizvodi pšenicu na 20 hektara. 

"Ako budem radio usluge drugima, bit će skuplje nego lani jer je cijena goriva otišla, kao i rezervnih dijelova i ostalog. Najmanji je problem žetva, bitno je da nje ima i da bude dobrog kvaliteta", kaže on. 

Lani je žetva po hektaru koštala između 300 i 350 maraka. No, tada je gorivo bilo 1,80 KM po litru, dok se trenutno cijene kreću od 3,10 do 3,50 KM. Prema prognozama vlasnika poljoprivredne mehanizacije, usluge žetve koštat će od 400 do 550 maraka

Lani je žetva po hektaru koštala između 300 i 350 maraka (Foto: Depositphotos/IgorK48)

Novi Žitopromet Bijeljina ove sedmice je započeo kampanju otkupa žitarica. U rukovodstvu ovog prehrambenog giganta koji je u decembru prošle godine kupila kompanija Kutjevo, kažu da su silosi kapaciteta do 4.000 vagona spremni, a prijem robe vršit će se svakodnevno od 7 sati ujutru do 23 sata. No, proizvođači iz ovog kraja će oprezno pristupiti, kažu da su imali loša iskustva s ranijim vlasnicima. 

"Ljudi su bili obmanuti po pitanju skladištenja pšenice, ali evo otvorili su vrata za ječam, pa vidjet ćemo kako će to na početku ići", dodaje.

Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice će naredne sedmice će izaći s cijenom koštanja pšenice. Kako navodi Bakajlić, sve će biti izračunato i prezetovano: "Koliko je proizvođače u Semberiji koštalo 100 kilograma pšenice na cijeni goriva od tri marke, NPK od 220 KM i Uree, zakup, rad, pa vidjet ćemo koliko će izaći."

Situacija u regionu i svijetu

Podsjetimo, jučer su zbog tržišne cijene pšenice protestovali proizvođači iz Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca i Braničevskog okruga u Srbiji. Prema njihovim navodima u petak je pšenica bila 397 eura za tonu u Mađarskoj, a u Hrvatskoj 380 eura plus PDV. Otkupljivači u Srbiji trenutno nude 0,58 KM po kilogramu. 

Šta donosi globalna žetva pšenice 2022 i kako stoje najveći proizvođači?

Cijene pšenice su početkom prošle sedmice zabilježile snažan oporavak. Na pariškoj terminskoj berzi Matif ugovor za novu pšenicu (septembar 2022.) poskupio je za 19,25 eura ili više od 5 posto na 397,50 eura/t u odnosu na zaključnu prethodne sedmice. Privremeno je opet prekoračena čak i granica od 400 eura.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva Ječam Pšenica Poljoprivrednici Ratari Poljoprivreda Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.