Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva 2022
  • 05.06.2022. 07:30

Šta donosi globalna žetva pšenice 2022 i kako stoje najveći proizvođači?

U SAD-u su ratari smanjili površine, u Australiji će imati treću rodnu godinu, a Rusija ipak neće ostvariti rekordne prinose

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 197
  • 12
  • 0

Svijet je ušao u fazu nesigurnosti i neizvjesnosti kada je u pitanju hrana. Nema više globalne prehrambene sigurnosti kada je riječ o kupovini neophodnih namirnica. Prirodne nepogode, sukob u Ukrajini, posljedično i inflacija su donijeli strepnju hoće li se uspjeti dovoljno proizvesti i hoće li ju stanovništvo moći kupiti. 

Najveći problem je sa žitaricama i uljem. Neke zemlje su ograničile ili potpuno zabranile izvoz kako bi zaštitile domaće tržište i osigurale hranu za svoje stanovništvo.

Manje žitarica u SAD

Ovogodišnja sjetva nije prošla kako je očekivano u SAD-u. Obilna kiša na početku, usporila je radove i pored želje da se posije više jare pšenice i iskoriste veće cijene na svjetskom tržištu, izvještava Euractiv.

Nastavak sezone nije bio optimističan. Suša i visoka cijena inputa su umanjili površine i izglede za dobru žetvu.

Američki poljoprivrednici su do 22. maja zasijali samo 49 posto planiranih hektara jare,što je najsporiji tempo 2014. godine, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede. Također, površine pod tom žitaricom su smanjene, jer su se proizvođači okrenuli uzgajanju kukuruza i soje zbog potražnje proizvođača biogoriva. Tome doprinose i klimatske promjene koje skraćuju vrijeme sjetve.

Poljoprivrednici u Kanzasu bi ove godine mogli napustiti hiljade hektara pšenice na poljima, umjesto da plaćaju žetvu zrna spaljenog sušom.

Australija očekuje bogatu žetvu

Bogata žetva pšenice u 2022. se očekuje u Australiji. Reuters navodi da je ovo treća rodna godina u kojoj vremenski uslovi u žitorodnim područjima pogoduju visokim urodima.

Za Australiju će ovo biti treća rodna godina (Foto: M.Popić)

Ova zemlja je u sezoni 2021./22. godine postala drugi najveći svjetski izvoznik te žitarice. Nedavno je završena sjetva na oko 14,45 miliona hektara što su rekordne površine ikad zasijane ondje. Tome je doprinio rast cijena na svjetskom tržištu i potražnja. Očekuje se prinos od 30 do 35 miliona tona, dok je u posljednjih deset godina prinos u prosjeku bio 24,8 miliona tona, prema podacima Biroa za ekonomiju, poljoprivredne nauke i resurse (ABARES). Australian Premium White (APW) imala je cijenu od 413 eura po toni što je nešto niže od rekordnih 432 €/t prije nekoliko sedmica.

Padaju cijene žitarica: Uzrok najava deblokade crnomorskih luka?

Najveći kupci australijske pšenice dolaze iz Azije. Na prvom je mjestu Kina, a zatim Indonezija, koja je najveći svjetski kupac. Prema podacima USDA očekuje se da će globalna proizvodnja pšenice pasti na 774,83 miliona tona u 2022./23., sa 779,29 miliona tona godinu dana ranije.

Ruska pšenica

Prema pisanju APK-Inform-a, Ministarstvo poljoprivrede Rusije predviđa proizvodnju žitarica od 130 miliona tona u 2022. godini i rekordne prinose. Istovremeno Arkadij Zločevski, predsjednik Ruskog sindikata žitarica, izjavljuje da je to malo vjerovatno i predviđa rod žitarica od 120 miliona tona uključujući 80 miliona tona pšenice 2022. godine.

Prognozu je bazirao na površinama ozimih žitarica od 19 miliona hektara i smanjenom tempu upotrebe đubriva koje je primijenjeno na 16,6 miliona hektara. On izvještava da nedostaje mehanizacija i potrebne količine đubriva.


Tagovi

Pšenica 2022 Urod pšenice Tržište žitarica SAD Rusija Australija Rekord


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!