Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žita
  • 27.10.2020. 13:15

Kako se boriti protiv štetočina prilikom skladištenja žitarica?

Važan posao za poljoprivrednike je kako zaštititi kukuruz, kao i druga strna žita, prilikom skladištenja. Kako ističu stručnjaci, štetočine mogu napraviti veliki problem. 

Foto: Gordana Nastić (ilustracija)
  • 289
  • 15
  • 0

Kukuruz je ove godine imao dobre prinose u većini krajeva. Iako je proljeće bilo sušno i to naročito u periodu kada je trebalo obavljati sjetvu, majske padavine itekako su pogodovale ovoj žitarici. 

Ukupno je bilo zasijano oko 150 hiljada hektara, a prema pocjenama stručnjaka urod je ove godine natprosječan, najviše zbog padavina tokom ljeta. Kukuruz je dominantan i u ishrani životinja pa je dobar dio roda iskorišten i za silažu. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosima, ali i kvalitetom zrna.

Do 15 odsto gubitaka pri neadekvatnom skladištenju

Važan posao za ratare je i kako zaštititi strna žita prilikom skladištenja. Kako ističu savjetodavci, štetočine mogu napraviti veliki problem. 

Najčešće skladišne štetočine - kako pravilno zaštititi žitarice, grahorice i druge usjeve

"To mogu biti insekti, grinje, mikroorganizmi, ptice. Insekti koji se mogu naći u skladištima prvenstveno napadaju klicu, ali i zrno, a kada nastane oštećenje, mogu se javiti i gljivice. O glodarima ne treba puno pričati jer pacovi i miševi svojim izmetom zagađuju uskladištena žito. Zrna koja su oštećena prilikom berbe, transporta ili čuvanja, pogodnija su za razvoj gljivica, a sve ovo generalno doprinosi smanjenju kvaliteta i cijene na tržištu", kaže Slađana Gavrilović, stručni saradnik u poljoprivrednoj stručnoj službi.

Prije unošenja žita, prostor tretirati insekticidom

Kako bi se sačuvalo kvalitetno zrno i spriječili gubici, najvažnije je djelovati preventivno, a direktno suzbijanje štetočina treba praktikovati samo kada je to neizbježno, naglašava naša sagovornica.

Kako pravilno skladištiti pšenicu nakon žetve?

"Neophodno je skladištiti u objektima koji imaju dobru provjetrenost i gdje se žito može sušiti jer se, prvenstveno na taj način sprječava pojava i razvoj štetnih mikroorganizama i nastanak mikrotoksina. Pored toga posebna pažnja mora se posvetiti suzbijanju nepoželjnih insekata. Treba napomenuti da se to mora uraditi prije, ali i tokom lagerovanja. Skladište se mora tretirati insekticidima prije unošenja žita, a potrebno je i da se vreće dezinfikuju, ukoliko se koriste." 

Čuvanje i sušenje zaustaviće pojavu i razvoj gljivica

Postoje i određena pravila koja se moraju ispoštovati kada se žitarice drže u drvenim ili metalnim koševima.

"Da bi se održao kvalitet zrna i tokom skladištenja u drvenim ili metalnim koševima, potrebno je da se prvo obavi temeljno čišćenje i tretiranje protiv štetočina, a kada se čuva kukuruz, bez obzira da li je u pitanju zrno ili u klipu, treba voditi računa o procentu vlage prije berbe, a čuvanje i sušenje bi trebalo zaustaviti pojavu i razvoj gljivica, a samim tim i produkciju mikrotoksina", napominje Gavrilovićeva. 

Nikad ne sastavljati stari i novi urod

Ukoliko postoje zalihe od prethodne godine, one se obavezno moraju odvojiti od novog uroda.

Kukuruz: Značaj pravilnog čuvanja i temperaturnog režima sušenja

"Kukuruz se nikako ne smije držati na betonu, kako se ne bi pojavila kondenzacija. Naročito je važno da ne dođe do mehaničkog oštećenja zrna. Skladišni prostor treba imati neometan protok zraka ili da se to obezbjedi provjetravanjem. Temperatura mora biti odgovarajuća i treba se pratiti da li se negdje eventualno pojavila trulež na zrnu ili klipu i u tom slučaju ih baciti." 

Žižak i moljac uglavnom prave najveće štete u skladištima, a preporuka je da se oni suzbijaju primjenom ekstremnih temperatura koje su za 25 do 33 stupnjeva izvan optimalnih, a ukoliko je potrebno mogu se upotrijebiti i kontaktni insekticidi.  


Tagovi

Skladištenje kukuruza Štetočine u skladištu Žižak Moljac Mehanička oštećenja zrna


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]