Ukoliko se zrno suviše dugo suši na polju u nepovoljnim vremenskim uslovima, preostala vlaga u njemu može biti dovoljna da prilikom čuvanja obezbjedi kontinuirani razvoj gljiva.
Kukuruz se u skladištima poslije berbe čuva u klipu ili u zrnu. Najpouzdaniji način za njegovo čuvanje je sušenje zrna u sušarama gdje se vlaga smanjuje na 13 do 14 odsto i kao takvog ga je moguće čuvati i više od godinu dana. Pravilnim sušenjem, čuva se kvalitet, a gubici hranjivih materija su minimalni, navodi stručnjak za ratarstvo, Milenko Đurić.
Berba zrna u klipu obavlja se kombajnima za skidanje kukuruza, vučenim ili samohodnim. Nakon žetve klipovi se suše u koševima (čardacima). Pri skladištenju u koševe, treba voditi računa o vlazi zrna koja ne bi trebalo preći 24 do 25 odsto zbog čuvanja u toku zime i moguće pojave bolesti.
Ovogodišnji rod kukuruza bar za 25 odsto kvalitetniji od prošlogodišnjeg?
Kada se kukuruz, koji se koristi za ishranu u stočarstvu ili za preradu, vrše u zrnu, proces manipulacije je sljedeći:
Očišćena masa se u zavisnosti od infrastrukture u krugu sušare može utovarati u prikolice radi daljeg transporta ili sistemom transporetera prebacivati u silose postavljene u blizini u cilju daljeg čuvanja. Osušeno zrno iz sušare sa 13 do 14 odsto vlage može se čuvati u običnim podnim skladištima koji su dobro provjetreni i zaštićeni od padavina, a visina gomile može biti od tri do 3,5 metra, ističe Đurić.
Pored toga zrno se može čuvati u silosima, a posljednjih nekoliko godina na manjim poljoprivrednim gazdinstvima čuvanje se obavlja u koševima-čardacima koji su obloženi mrežom sa sitnim okcima do pet milimetra.
Podsjetimo, ukoliko se zrno suviše dugo suši na polju u nepovoljnim vremenskim uslovima, preostala vlaga u njemu može biti dovoljna da prilikom čuvanja obezbjedi kontinuirani razvoj gljiva, koje su izvršile infekciju na parceli.
Da bi sušenje bilo što ekonomičnije bitna je i vlaga zrna koje dolazi na sušenje kao i izbor i održavanje temperaturnog režima. Treba napomenuti da se granične maksimalne temperature za sušenje merkantilnog i sjemenskog zrna razlikuju i da se sjemenski kukuruz suši na manjim temperaturama.
U toku godine u procesu čuvanja, bez obzira na tip skladišta potrebno je periodično kontrolisati u kakvom je stanju zrno. Na prvom mjestu obraća se pažnja na boju i miris kao i na praćenje temperature pomoću termo sondi. Ako se primjeti da masa dobija miris i boju koja je neuobičajena za kukuruz, treba ga provjetravati ili ohladiti.
U savremenim silosima ovaj proces je mehanizovan dok se na gazdinstvima mora pribjegavati racionalnim rješenjima koja određuje sama lokacija skladišta i objekti koji mogu poslužiti u svrhu naknadnog čuvanja, napominje stručnjak za ratarstvo.
Tagovi
Autorica