Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi kukuruza
  • 22.08.2020. 16:30

Ovogodišnji rod kukuruza bar za 25 odsto kvalitetniji od prošlogodišnjeg?

Prema procjenama stručnjaka, trenutno stanje ove žitarice je izuzetno dobro tako da očekuju i dobre i stabilne prinose.

Foto: Gordana Nastić
  • 104
  • 108
  • 0

Stabilni vremenski uslovi i dobro kondiciono stanje usjeva kukuruza, ukazuju da će ovogodišnji prinosi u Bosni i Hercegovini biti na zadovoljavajućem nivou. Poljoprivrednici se nadaju da će urod biti i po nekoliko tona po jednom hektaru.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ocjenjuju da je trenutno stanje navedene žitarice dobro tako da očekuju i takve prinose, mada to ipak zavisi od toga kakvo će vrijeme dalje biti.

"Ako ne bude više bilo vremenskih nepogoda ili grada, rod bi mogao biti visok i stabilan. Prema procjenama stručnjaka, u postojećim agroekološkim uslovima koji jesu pogodni za njegov uzgoj, naročito u Semberiji, Posavini i Lijevče polju, realno je očekivati i preko jedne tone po hektaru suhog zrna. Ovo je naravno moguće pod uslovom da se primjenjuje sva potrebna agrotehnika i da je sjetva bila u optimalnim rokovima, sjemena adekvatnog hibrida", objašnjava za Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik ovog saveza.

Na plićim zemljištima izvjesni manji prinosi

Dodaje kako su aktuelni vremenski uslovi, bez iznenadnih visokih temperatura, odgovarali kukuruzu i da je on u odličnom stanju, na većini parcela, gdje su duboka tla.

Mikotoksini u kukuruzu, berba, čuvanje i skladištenje

Plića zemljišta su pogođena sušnim periodom, od prije mjesec dana tako da je tu vrlo moguće da će prinosi biti manji, mada ne značajno. Kako kaže Marinković, rod će svakako biti dobar pa nema razloga za brigu.

Raniji hibridi će za berbu prispjeti do kraja idućeg mjeseca i početkom oktobra dok se oni iz grupe 500 i 600 očekuju krajem desetog mjeseca. Inače, ovi hibridi daju stabilniji i veći urod.

Marinković smatra da žetva u klipu može početi i znatno ranije i da se tu ne treba puno oslanjati na datume nego prije na samo stanje žitarice i skidati je blagovremeno sa parcele, da ne bi došlo do osipanja zrna.

Ratari širom BiH očekuju dobar urod

I u Udruženju poljoprivrednika iz Bijeljine smatraju kako nema razloga za brigu za kukukuruz ove sezone. Predsjednik tamošnjeg udruženja, Ljubo Maletić, ocjenjuje da će minimum 25% prinosi biti kvalitetniji nego prošlogodišnji i da na području Semberije očekuju da rod bude 10 do 13 t/ha.

Slično stanje usjeva je i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Predsjednik udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo kaže: "Prinosi bi trebali biti odlični. Sezona je bila dobra, stanje je zadovoljavajuće. Vidjećemo kakvo će još vrijeme biti do kraja".

Obrano 50 posto kukuruza u prijedorskoj regiji - prinos dobar

Podsjećamo da je prošle godine težina zrna bila nešto manja, iako je bilo dovoljno zelene mase. Razlog tome su vremenski uslovi zbog čega faza nalijevanja zrna nije u potpunosti realizovana, odnosno, zrno se nije dovoljno nalilo.


Tagovi

Usjev kukuruza Žetva u klipu Berba kukuruza Stojan Marinković Udruženje poljoprivrednika Plića zemljišta Ljubo Maletić Nedžad Bićo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.