• Čuvanje kukuruza

Kako na sušenje kukuruza utiču zimski vjetrovi?

Preporuka je da se koševi sa kukuruzom odignu malo od poda, kako bi bili zaštićeni od uticaja drugih atmosferskih pojava. Kada se sušenja odvija ovim putem, potrebno je češće kontrolisati zdravstvenu ispravnost zrna.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 47
  • 4
  • 0

Poslije završetka žetve i berbe kukuruza, slijedeći korak jeste pravilno skladištenje i čuvanje ubranog roda, u cilju zadržavanja njegovog kvaliteta, pri čemu gubitke treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Prema riječima Jovane Todorović, iz PSSRS, otkupna cijena kukuruza najveću vrijednost dostiže nakon žetve, kada je slabija ponuda na tržištu dok je za vrijeme žetve ona najniža. Iz tog razloga, velika većina poljoprivredniak odluči da ga skladišti, sve dok se ne steknu odgovarajući uslovi i bolja prodajna ponuda.

Prilikom čuvanja, mogu se javiti i znatni gubici koji ne mogu biti zanemarljivi. Zbog toga se skladišni prostor mora odgovarajuće pripremiti, za prijem zdravstveno bezbjednog zrna (ili klipa), ali i kontrolu u toku čuvanja, odnosno, skladištenja.

Pravilna priprema skladišta

Objekti gdje se lageruje kukuruz uslovljeni su intenzitetom i obimom proizvodnje i najčešće su to razni tipovi silosa, tavana, ambara ili nekih drugih skladišnih prostorija.

Mikotoksini u kukuruzu, berba, čuvanje i skladištenje

Prije nego što se dopremi kukuruz, potrebno ga je mehanički i hemijski očistiti. Prostorije je neophodno isprazniti i ukloniti sve ostatke od prošlogodišnjeg roda ili nekih drugih mehaničkih frakcija. Nakon što se ovaj dio posla odradi, pristupa se dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji (DDD). Ovo predstavlja skup tehnika i mjera za suzbijanje štetnih organizama, koji su prenosioci raznih oboljenja ili su njihovi rezervoari. Takođe, mogu toksično djelovati na žito i direktno uticati na zdravstvenu ispravnost robe.

Kada se primjenjuju sredstva za DDD, obavezno je pridržavati se uptstva za upotrebu, uz mjere zaštite ljudskog zdravlja, živtne i radne sredine.

Proces sušenja ide u dvije faze

Kako bi se održao kvalitet i bezbjednost uskladištenog žita, potrebno je pridržavati se i preventivnih mjera. Ovo se prije svega odnosi na plodored, izbor hibrida, zatim pravilan odabir vremena sjetve, adekvatna zaštita tokom vegetacije i skladištenje isključivo zdravog zrna/klipa kukuruza.

Najveći udio vlage u zrnu, u prosjeku oko 30%, je poslije berbe i zato bi ga trebalo u što kraćem roku osušiti na optimalni nivo za čuvanje, oko 15%. Obično se sušenje obavlja u sušarama koje rade na prinicipu strujanja toplog zraka.

Kukuruz: Značaj pravilnog čuvanja i temperaturnog režima sušenja

Proces se izvodi u dvije faze. Prva je sušenje na većoj temperaturi, 120-130⁰C gdje se sadržaj vlage snižava na 18-20%, a druga faza protiče na 80⁰C, do snižavanja na 14-15%. U periodu između dvije faze, ugrijano zrno mora odležati šest sati kako bi se ujednačila vlažnost.

Ako je riječ o zrnu za sjemensku proizvodnju, proces sušenja obavlja se na nižim temperaturama, oko 45⁰C, 120 sati, da se izbjegne oštećenje klice i eventualno smanjenje klijavosti.

Mali proizvođači, koji nemaju objekte za regulisanje temperature, zrno prosušuju prirodnim putem. Koš sa neokrunjenim klipovima ostavljaju na promajnim mjestima, kako bi zimski vjetrovi odradili svoj posao. Preporuka je da se koševi sa kukuruzom odignu malo od poda, kako bi bili zaštićeni od uticaja drugih atmosferskih pojava. Kada se sušenja odvija ovim putem, potrebno je češće kontrolisati zdravstvenu ispravnost zrna.

Onemogućiti dalje širenje štetočina

Prije nego što se kukuruz uskladišti, obavezno je odstraniti sve one klipove koji su promijenili boju, sa ispucalim ili isklijalim zrnima. Takođe, ukloniti i sve koji su zahvaćeni infekcijom, mehanički oštećene ili koji su na drugi način onečišćeni.

Naročito treba ukloniti načete od štetočina jer će unošenje ovakvog kukuruza u prostorije, omogućiti njihovo dalje razmnožavanje, što indirektno dovodi do gubitka tržišne vrijednosti žita.

Ove godine urod kukuruza ide i do 11 t/ha, stručnjaci se slažu da je ovo bila dobra godina

Podsjetimo, svi ratari koji su obezbijedili minimum uslova u proizvodnji, u smislu da su izvršili pravovremenu osnovnu i dopunsku obradu zemljišta, osnovno đubrenje, sjetvu, prihranu i zaštitu usjeva, mogli su imati odlične prinose.


Tagovi

Skladištenje kukuruza Jovana Todorović Tipovi silosa Mehaničko čišćenje Hemijsko čišćenje Sredstva za DDD Sušenje zrna Sjemenska proizvodnja


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Svakim danom sve vise napredujemo