Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega soje
  • 12.05.2020. 11:30

Kad je pravi trenutak za tretiranje soje protiv korova?

Kad korovi dostignu visinu da ih možete vidjeti iz stojećeg stava, onda je kasno za uspješnu zaštitu. Kada ih vidimo iz auta, onda zaštitu ne treba ni obavljati jer će biti prekasno.

Foto: Depositphotos/uroszunic
  • 170
  • 15
  • 0

U uzgoju soje, bolje je odraditi tretman nakon sjetve, a prije nicanja usjeva nego paziti kada će se javiti korovi jer je njihovo pravovremeno suzbijanje od izuzetnog značaja u proizvodnji ove ratarske biljke. 

Ipak, ako se tretiranje vrši prije nicanja, neće se na taj način suzbiti višegodišni širokolisni korovi. Takođe, usljed čestih padavina može da se javi fitotoksičnost mladih biljaka na lakšim tlima, kako navodi PSSRS.

Štetočine u soji i kako ih se riješiti 

Iz navedenih razloga, poljoprivredni proizvođači sve više primjenjuju folijarno tretiranje soje herbicidima. I ovdje treba biti oprezan jer velika temperaturna kolebanja (visoke ili niske temperature) mogu biti izazov za folijarno tretiranje usjeva. 

Ne čekajte da korov ojača

Na vremenske prilike ne može se uticati, a kako djelovanje hemijskih preparata zavisi od ovih uslova, poljoprivrednici bi trebali na vrijeme da odrade zaštitu biljaka. 

Prema preporukama stručnjaka, pravo vrijeme za zaštitu je onda kada su korovi vidljivi tek iz čučećeg položaja. Važno je ne dozvoliti im da se razviju i ojačajaju jer ih je tad gotovo nemoguće uništiti. Najviše što proizvođači u tom slučaju mogu jeste da im uspore porast, ali ipak kad se malo revitalizuju, mogu prestići soju u razvoju. Iz tog razloga, prvi tretman je izuzetno važan i obavlja se dva do tri dana u toku proljećnog perioda. 

Dugotrajna zaštita od korova čak do 45 dana

Ukoliko čekate da korove možete vidjeti i iz stojećeg poloćaja, zakasnili ste sa zaštitom. Ako prilikom prolaska autom pored njive, vide se korovi, tada nema svrhe ni da se tretira jer je za to prekasno. Iz navedenog se može zaključiti da je prilično opasno čekati neki idelani trenutak za tretiranje.

Prvo tretiranje - kada korov naraste 2cm

Tretmane protiv širokolinih korova najbolje je odraditi dva puta jer se na taj način bolje kontrolišu korovske vrste koje stalno rastu, poput ambrozije ili pepeljuge

Prvo tretiranje izvršiti kada navedene korovske biljke narastu između dva i tri centimetra. Najčešće se griješi jer se čeka da izniknu svi korovi ili da svaka biljka soje razvije prva tri lista. Soja je otpornija na herbicide kad je manja, nego kad poraste.

Kako prirodne nepogode utiču na stres soje?

Sa drugim tretiranjem obično se ide dvije sedmice poslije prvog, mada pravi trenutak odrediće novi izrasli korovi (2-3 cm), kao i vremenski uslovi.

Ako je sušni period, onda može proći i tri nedjelje, a ako je kišovito onda se drugo tretiranje može obaviti odman nakon deset dana poslije prvog. Sam usjev je često najbolji pokazatelj, kad se radi o izboru preparata.

Obratiti pažnju na način primjene

  • Nikad ne dodavati folijarna đubriva sa sredstvima protiv širokolisnih korova u soji; 
  • Ne treba miješati preparate protiv širokolisnih i uskolisnih korova jer bi moglo doći do zadržavanja viška sredstva na listovima soje, a na taj način i do oštećenja usjeva.

Ukoliko su se neki proizvođači opredijelili za organsku proizvodnju ove žitarice, onda mogu koristiti samo ona hemijska sredstva koja su registrovana za tu namjenu.


Tagovi

Zaštita soje Širokolisni korovi Folijarno tretiranje Prva tri lista Ambrozija Pepeljuga Izrasli korovi Sušni period Hemijsko tretiranje Folijarna đubriva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.