Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita soje
  • 07.08.2019. 11:00

Štetočine u soji i kako ih se riješiti

Vremenski uslovi u prethodnom periodu uticali su na povećanu pojavu štetočine pod nazivom stričkov šarenjak ali su u usjevima soje uočene i grinje. Obje štetočine mogu dovesti do golobrsta i potpuno uništiti lisnu masu biljke.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 247
  • 8
  • 0

Svake vegetativne sezone bilježe se pojave novih štetočina, a ova godina karakteristična je za pojavu stričkovog šarenjaka, štetočina koja se uglavnom javlja u usjevima soje, a na njegovu brojnost utiče niz faktora, ali glavni su vlaga i temperatura.

Narušena prirodna ravnoteža uzrok pojave novih štetočina 

Radmila Ćalić, stručnjak za zaštitu biljaka iz lozničkog "Poljosaveta" kaže da se desi da jedne godine bude velika brojnost neke štetočine, a uzrok tome uvijek je narušena prirodna ravnoteža, niska smrtnost, nedostatak prirodnih neprijatelja. "Veoma teško je boriti se protiv štetočina, a ne narušiti prirodnu ravnotežu," rekla je Ćalić.

Prema njenim riječima, zbog sve veće potrebe za hranom veoma često, usjevi se gaje u monokulturi što dovodi do pojave nekih štetočina u velikoj mjeri, a tome treba dodati i niz klimatskih faktora koji su zadnjih godina dosta drugačiji u odnosu na protekli period. 

"Povećana brojnost leptira šarenjaka u poljima soje može se pripisati tim uslovima, a u toku je masovno polaganje jaja i piljenje gusjenca na nekim parcelama. Gusjenice se hrane lisnom masom i nerijetko može doći do golobrsta," navela je Ćalićeva.

Sjetva postrne soje sve zastupljenija u Lijevče polju

Šarenjak napada sve sorte soje

Nije utvrđena pravilnost njene pojave u pogledu sortimenta, uzrasta soje, agrothenike i brojnost položenih jaja. Njena preporuka je da se usjevi soje obavezno redovno pregledaju, a ukoliko se konstatuje u prosjeku jedno jaje po biljci, potrebno je suzbijanje.

"U poljoprivrednim apotekama mogu se naći sredstva Nurel-d, Konzul, Runel ec, Savanur, Despot koji mogu riješiti problem, ali se preporučuje i suzbijanje korovskih biljaka pored parcele koje su domaćini ovoj štetočini (palmida i čičak)," precizirala je ona. 

Obilaskom usjeva soje, trenutno se može uočiti i prisustvo grinja, imaga i larve običnog paučinara koji se hrane sokovima iz lista soje koji za kratko vrijeme mogu uništiti asimilacionu površinu lista i onemogućiti proces fotosinteze.

Ćalićeva savjetuje da ukoliko se uoči njihovo prisustvo na obodu parcele, obavezno primijenite akaricide kako se štetočina ne bi dalje širila u unutrašnji dio parcele, a sama zaraza je u početku mjestimična i najčešće se uočava po obodima parcela. 

"Preventivni tretmani nisu preporučljivi dok ne utvrdimo prisustvo štetočine i prve kolonije. Ratarima obično preporučujemo akaricie Vertimec 018 ec u dozi 0,3-0,5 litre po hektaru," zaključila je Ćalićeva. 

Ambrozija crpi hraniva i vodu biljkama i izaziva alergije kod ljudi

Umjesto soje, polja ambrozije

A još jedan problem je sve prisutniji ove godine, veliko prisustvo ambrozije u svim uzgajanim usjevima, ali posebno u soji. Klimatski uslovi, a prije svega dosta vlage pomogle su u njenom širenju.

"Najbitnije u borbi sa ambrozijom je njeno uništenje prije cvjetanja i to dok je veličine 20 - 30 centimetara. Ona je dosta invanzivna biljka koja opstaje u svim uslovima," objasnila je Ćalićeva.

"Najbolje je mehaničko uništavanje, odnosno čupanje cijelih biljaka sa korijenom ili košenje, ali do same zemlje. Može se suzbiti i hemijskim tretmanima odnosno totalnim herbicidima ukoliko se nalazi van područja uzgajanih biljaka," rekla je ona.

Ukoliko se ambrozija nalazi u usjevima, Ćalićeva objašnjava da se hemijski tretmani moraju uraditi u tačno propisanom vremenu, kao i za sve ostale korove. U soji se zaštita sprovodi do trećeg lista, a u kukuruzu do sedmog pera. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Štetočine Ambrozija Stričkov šarenjak Leptir šarenjak Piljenje gusenica


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

62


Glasova: 30

Viša cijena otkupa 48,4%

Glasova: 8

Veći novčani poticaj 12,9%

Glasova: 17

Bolja savjetodavna služba 27,4%

Glasova: 7

Ništa, nema nam spasa 11,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Krdo divljih svinja u selu Malešići kod Gračanice
Foto: Facebook