Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kasne poticaji
  • 09.05.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Izostala obećana pomoć u TK: Sjetva kukuruza na kredit

Proljetna sjetva u Tuzlanskom kantonu je skoro završena bez obećane novčane pomoći. Poljoprivrednici su zasijali onoliko koliko su mogli finansirati ili se zadužiti kod mikrokreditnih organizacija

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 268
  • 68
  • 0

Sjetva kukuruza u Tuzlanskom kantonu privodi se kraju, a poljoprivredni proizvođači kažu da ne pamte težu i nekvalitetniju u posljednje dvije decenije. Mnogi su je obavili bez potrebnih agrotehničkih mjera, odnosno gnojidbe, što će se odraziti rast i prinose. 

Štete ćemo kažu zbrajati tek na jesen, jer obećanu pomoć za proljetnu sjetvu nisu dobili ni s jednog nivoa. Podsjetimo, Vlada TK je prije više od mjesec dana usvojila izmjene Programa novčanih podrški u poljoprivredi za ovu godinu, kojima su za stvaranje uslova za optimalnu sjetvu stočnih žita planirana sredstva od 200 KM po muznom grlu.

Manje zasijali

Mjere su donesene imajući u vidu poskupljenje gnojiva, potrebu za sijanjem što većih površina zemljišta te da proizvođači mlijeka uglavnom proizvode kukuruz za potrebe vlastite farme, odnosno za ishranu stoke. Resorni ministar Emir Begić je tada u intervjuu za Agroklub obećao da isplata biti čim prije.

"S kantona su obećali do 20. aprila da će biti isplaćeno, niko nije uplatio ni jedne marke. A što se tiče Federalnog ministarstva poljoprivrede, gazimo osmi mjesec dugovanja za mlijeko, četvrti prošle i prvi kvartal ove godine nisu isplaćeni, a obećali su i oni do 15. aprila", kaže Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK. 

Tako je proljetna sjetva u ovom kantonu skoro završena bez obećane novčane pomoći. Poljoprivrednici su zasijali onoliko koliko su mogli finansirati ili se zadužiti kod mikrokreditnih organizacija.

"Dosta manje je zasijanih površina. U sjetvu kukuruza se išlo bez mineralnih gnojiva na 80 posto površina, a znamo da bez će bez njega prinosi biti manji za 40-50 posto", kaže naš sagovornik.

Poljoprivrednici navode i kako je neophodna revizija poljoprivrednog zemljišta jer u septembru ističu ugovori o zakupljenim parcelama u vlasništvu države. Traže da se one dodijele proizvođačima animalne proizvodnje koji koriste zemljište u svrhu prehrane stočnog fonda. 

FBiH (ni)je dala poticaje

Nezadovoljni su i reakcijom FMPVŠ odakle su, kako navode, obećali da će četvrti kvartal biti isplaćen u aprilu, a prvi početkom maja. Podsjetimo, Federalno ministarstvo poljoprivrede je 29. aprila saopćilo da je počela isplata poticaja. 

"Vidimo da je sve još u obradi, nije ni stiglo do trezora. Pustili su samo Unsko-sanskom kantonu oko milion maraka. Ogorčeni smo na njihove postupke jer nisu isplatili poticaje za mlijeko", dodaje Glibanović.

Proizvođači u nevjerici: Strategija zaustavlja razvoj mljekarstva

Dodatno ih je razočarala  informacija iz Nacrta Strategije poljoprivrede kojom se zaustavlja daljnji rast podrške mljekarskom sektoru. Ona kažu mora biti u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima i pomoći napretku, a ne dovoditi ih do uništenja.  
 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Sjetva Poticaji Vlada TK Eldin Glibanović Mljekarstvo Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.