Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova borba
  • 09.05.2022. 09:00

Proizvođači u nevjerici: Strategija zaustavlja razvoj mljekarstva, neće im ovako proći

Sporan je dio koji se odnosi na kompenzacijsko plaćanje proizvođačima mlijeka kojim bi se zaustavio daljnji rast podrške ovom sektoru

Foto: Depositphotos/maturos1812
  • 1.063
  • 338
  • 0

Poljoprivredni proizvođač s područja Federacije BiH ne prihvataju Nacrt Strategije poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva do 2027. godine. Navode kako je riječ o dokumentu koji je postavio apsurdne ciljeve, te da umjesto razvoja predviđa gašenje sektora mljekarstva. Istovremeno napominju da niko od predstavnika proizvođača nije učestvovao u njegovoj izradi.

Sporan je, naime, dio ovog dokumenta koji se odnosi na kompenzacijsko plaćanje proizvođačima mlijeka. Ističe se kako je "kontinuiran rast budžetskih transfera prema proizvođačima mlijeka stavljao sve više u neravnopravan položaj ostale poljoprivredne proizvođače, posebno one koji se bave biljnom proizvodnjom".

Stop rastu

Potom je u ovom nacrtu navedeno da držanje visokog nivoa podrške po outputu, kakvo je trenutno u FBiH, nema elemente poticaja i ne stimuliše poljoprivrednike na jačanje konkurentnosti kroz razne oblike investiranja, ulaganje u znanje i inovacije te na povećanja kvaliteta samog proizvoda. Stoga je kreirana mjera tzv. kompenzacijskih plaćanja za proizvođače mlijeka, odnosno davanje prava na plaćanje po uzoru reforme ZPP EU 2004. godine.

U cilju je zaustavljanje rasta mljekarstva, kaže Kahriman (Foto: Depositphotos/MariaiC)

"S uvođenjem kompenzacijskog plaćanja u sistem podrške biće postignuto nekoliko ciljeva: zaustavio bi se daljnji rast podrške mljekarskom sektoru koji je imao visoko učešće u ukupnoj podršci i prijetio urušavanju cjelokupnom sistemu...", stoji u Nacrtu Strategije.

Upravo je ovaj prvi cilj neprihvatljiv proizvođačima, zbog čega od resornog ministra, Šemsudina Dedića, traže da organizira sastanak na kojem bi bili prisutni i predstavnici tima za izradu Strategije.

"Ogorčen sam od prošle sedmice, odnosno od javne rasprave, ne mogu da shvatim da se to zove strategija, a da je u njenom cilju zaustavljanje rasta mljekarstva", kaže Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Gašenje farmi

U dokumentu se navodi i da dosadašnja podrška po litri mlijeka (plaćanje po outputu) značajno udaljava BiH, odnosno Federaciju, kada se govori o harmonizacija s podrškom u okviru ZPP EU. U pojašnjenju ovog dijela naveden je primjer Hrvatske, koja je takav način podrške održavala sve do članstva u Evropskoj uniji.

"Nakon ulaska Hrvatske u EU, počelo je i provođenje ZPP šema podrške tj. kada je ukinuta podrška na bazi outputa i plaćanje po litri, desio se značajan pad (gašenje) broja poljoprivrednih gazdinstava, posebno manjih, koji nisu imali dovoljno konkurentskih sposobnosti", stoji u fusnoti.

Strategija predviđa povećanje zasijanih površina pod pšenicom i kukuruzom

Kahriman navodi kako struka uzima za primjer Evropu, a ne poznaju pravo stanje, činjenice i informacije s domaćeg terena. Animalna proizvodnja je, ističe, najteže pogođena. Odgovor na pitanje koliko jedna krava može dobiti poticaja na godišnjem nivou – na javnoj raspravi nije dobio. U indikatoru poticaja, navedeno je 650 KM po grlu, a odnosi se i na muzne krave, tov junadi, ovčarstvo i dr.

"Planirano je 168 mil. KM, kompenzacijsko plaćanje mljekarima, kada to podijelite na 7 godina, pa podijelite sa 144 mil. litara mlijeka, dobit ćete da je 13 feninga litar mlijeka. Ako za jednu kravu uzmete od tri do 4,5 hiljada litara mlijeka pomnožite s tim iznosom, plus 650 maraka po grlu, dobit ćete cifru koja nije ni za šta. I to da prihvatimo, ima drugi apsurd u kojem kažu da će se maksimalan iznos utvrđivati iz proizvodnje 2020. Ako sam je te godine naplatio X maraka, moje kompenzacijsko plaćanje u mlijeku može biti identično toj cifri, koliko god da ja proizvedem", pojašnjava Kahriman.

Neće proći

EU je daleko od nas, dodaje, naglasivši da neće dozvoliti usvajanje Strategije s ovakvim sadržajem, a mnogo je kanala za borbu.

"Ne mogu to usvojiti, neće proći, mi ćemo to zaustaviti pa na bilo kojem nivou. Ne mogu da podnesem ni kao proizvođač ni kao građanin ove države da u naslovu stoji strategija razvoja, a u cilju zaustavljanje razvoja", zaključuje prvi čovjek poljoprivrednih proizvođača u FBiH.


Tagovi

Mljekarstvo Strategija Admir Kahriman Šemsudin Dedić Muzna grla Poljoprivreda Poljoprivredni proizvođači Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.