Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakazana sjednica
  • 29.06.2022. 12:00

Hoće li Vlada FBiH ispoštovati svoje mjere - sutra odluka o otkupu pšenice?

U mjerama je navedeno da Direkcija robnih rezervi treba da garantuje otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021./2022. godina, po prosječnoj cijeni

Foto: Martina Popić
  • 293
  • 51
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra bi trebala donijeti odluku o tome hoće li otkupiti pšenicu od domaćih proizvođača ili će biti raspisan natječaj za kupovinu na kojem mogu učestvovati i druge zemlje, a uglavnom je riječ o Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Potvrdio je ovo u razgovoru za Agroklub, Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

Otkupna cijena, kako je rekao, neće biti poznata sutra. 

"Mi nismo u situaciji da definitivno kažemo kako će biti. Sutra ćemo, nakon sjednice Vlade FBiH znati kakvi su zaključci i u kojem smjeru ćemo ići. Vlada naravno donosi otkupnu cijenu, i ona će biti rezultat prosječnih cijena u našem okruženju – Hrvatska, Srbija i Mađarska", istakao je Bavrka, dodavši kako je riječ o ustaljenim procedurama te da se donosi odluka hoće li FBiH otkupiti samo domaću pšenicu.

Šta je sa usvojenim mjerama?

U mjerama za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja koje je Federalna vlada usvojila 28. februara ove godine, navedeno je da Direkcija robnih rezervi treba da garantuje otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021./2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom periodu, za potrebe robnih rezervi.

Bavrka ističe da je nemoguće otkupiti viškove, jer oni ne postoje (Foto: Đorđe Lalić)

"Vlada je razmatrala informaciju Federalne direkcije robnih rezervi o stanju robnih zaliha, s posebnim osvrtom na robne rezerve merkantilne pšenice i eventualne intervencije na tržištu FBiH. Vlada je opredijeljena da treba zaštiti domaću proizvodnju, otkupiti sve tržišne viškove te, pored ostalog, prepoznati kategorije stanovništva koje su najugroženije i ciljano prema njima djelovati, ali i kontinuirano raditi na povećanju zaliha osnovnih životnih namirnica i energenata", precizirano je u mjerama.

Međutim, kada je riječ o pšenici, Bavrka ističe da je nemoguće otkupiti viškove, jer oni zapravo ne postoje. 

"Mi ne možemo otkupiti tržišne viškove, jer imamo manjak pšenice, pa da Vlada FBiH intervenira i otkupi po zagarantiranim cijenama. Ovo su tržišne cijene i mi ćemo otkupiti onoliko koliko Vlada donese odluku, ali mi ne smijemo biti konkurencija mlinarima koji su u prioritetu da se taj privatni interes prvenstveno ostvaruje, tu da intervenišemo u slučaju vanrednih situacija", pojasnio je za Agroklub. 

Cijene u regionu

Zvanične otkupne cijene pšenice još uvijek nisu poznate ni u regionu. Očekuje se da će one biti objavljene do kraja ove sedmice. Prema informacijama sa jučerašnjeg sastanka srbijanskih ratara sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Robne rezerve Srbije sutra će izaći sa cijenom od 0,65 KM po kilogramu. 

Cijena pšenice između želja i realnosti - koja je moguća?

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske su kazali kako će cijena biti poznata do kraja sedmice. 

U Bosni i Hercegovini su velika neslaganja oko cijena. Otkupljivači zastupaju onu između 0,50 i 0,60 KM, dok proizvođači traže da ona bude 0,82 KM/kg, a pristaju i na nižu odnosno 0,75 KM/kg ukoliko će intervenirati nadležne institucije. Struka 'pak kaže da bi realna cijena trebala biti od 0,62 do 0,68 KM, a upravo bi taj iznos, navode, finansijski trebao zadovoljiti sve tri strane - proizvođača, otkupljivača i prerađivača te u konačnici i građane. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Robne rezerve Tončo Bavrka Otkup pšenice Cijena pšenice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]