Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva počela
  • 29.06.2022. 09:00

Cijena pšenice između želja i realnosti - koja je moguća?

S kojom cijenom trebaju biti zadovoljni proizvođači, otkupljivači i prerađivači?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 523
  • 53
  • 0

Žetva pšenice u Bosni i Hercegovini je počela prije pet dana, prve količine su već predate otkupljivačima, a otkupna cijena još je nepoznata. Između želja i realnosti, procjene se trenutno kreću od 0,55 do 0,82 KM/kg.

Za ratare je sve ispod 0,70 maraka po kilogramu neprihvatljivo. Oni iz Semberije kažu radije će je prosuti nego dati u bescjenje, jer ih svakako vodi u minus, a za nekoliko mjeseci moraju početi novi ciklus proizvodnje. Prema njihovoj računici za 100 kilograma đubriva KAN morali bi dati 350 kilograma pšenice.

Biti realan

No, treba biti realan smatra Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji nakon konsultacija sa stručnjacima ističe da bi zadovoljavajuća cijena trebala biti od 0,62 do 0,68 KM/kg za ekstra kvalitetu. A, pitanje je koliko je takve s obzirom na reduciranu gnojidbu, uslijed poskupljenja.

"Prosječan je kvalitet, pa je takva i cijena, ona bi trebala da zadovolji proizvođača, otkupljivača i prerađivača. Ne treba pretjerivati, svi bi voljeli da je 1 marka po kilogramu, ali treba misliti i na građane, jer odmah ide i cijena brašna, a hljeb je već preskup", kaže Bićo.

Haos na sastanku o cijeni pšenice, proizvođači zaprijetili: Ulica majka!

Robne rezerve FBiH su, napominje, izašle s informacijom da će otkupiti sve što se ponudi, ali da se neće takmičiti s cijenom, iako još niko nije izašao s onom zvaničnom otkupnom.

"Zasijalo se ove godine više površina, ali se zbog neprovođenja svih agrotehničkih mjera očekuje isti prinos. Da je đubrivo došlo na vrijeme, po nekoj razumnoj cijeni, sada bi imali duplo više pšenice", pojašnjava.

Sve sagledati

Diplomirani agronom, iz firme "Mlin-Kopačević" u Odžaku, Snježana Kopačević, navodi kako će cijena morati biti kao u zemljama okruženja. Smatra da je nerealno očekivati da bude 0,80 KM/kg, jer je to previsoka cijena i da bi u tom slučaju vreća brašna bila preskupa. U ovom mlinu rade isključivo sa domaćom pšenicom, s posavskih polja.

Kretanje cijena pšenice na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Pšenica

"Ako pšenica bude 0,80 na primjer, odmah brašno ode na 1,30 i vreća na 40 – 50 KM, to nije normalno. Mi sijemo pšenicu na 100 hektara, a radimo s još 60 kooperanata. Mlinari mogu platiti i 1 KM pšenicu, ali kome će pridati to brašno, mora se sve sagledati. Nismo mi baš posijali po enormnim cijenama. Kada su najveći radovi bili cijene goriva su bile prošlogodišnje, samo je prihrana bila dosta skupa“, ističe Kopačević.

Njena je procjena da bi s cijenom od 0,62 KM/kg ratar trebao biti zadovoljan, pogotovo u FBiH gdje je dobio gorivo i veći poticaj, ima isplativosti i to je, kako kaže, neka super cijena.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena pšenice Žetva Otkupna cijena Poljoprivrednici Nedžad Bićo Snježana Kopačević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]