Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvođača
  • 28.02.2022. 16:00

Mjere Vlade FBiH za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja

Direkcija robnih rezervi treba da garantuje otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021./2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom periodu, za potrebe robnih rezervi.

Foto: Hajrudin Salkić
  • 465
  • 41
  • 0

Vlada FBiH utvrdila je prijedlog mjera i aktivnosti za preveniranje očekivanih ekonomskih poremećaja uzrokovanih rusko-ukrajinskim sukobom, a koji je već doveo do poremećaja na svjetskim tržištima. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH predložilo je da Federalna direkcija robnih rezervi (FDRR) dostavi Vladi FBiH na usvajanje odluku da se iz postojećih zaliha robnih rezervi osigura dodjela goriva poljoprivrednim proizvođačima u ovom entitetu, 50 litara po hektaru obrađene površine, stoji u saopćenju.

Resorno ministarstvo će FDRR-u dostaviti spisak poljoprivrednih proizvođača koji su u 2021. godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom nivou, a koji su izvršili ažuriranje podataka u RPG-u i registru klijenata u 2022. godini i prijavu proizvodnje u 2022. godini. Ove podatke, kako je istaknuto, trebaju dostaviti i kantonalne vlade.

Otkup svih viškova

FMPVŠ će pripremiti za Vladu FBiH Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu, s mjerama podrške koje će doprinijeti održivosti i povećanju poljoprivredne proizvodnje. Direkcija robnih rezervi treba da garantuje otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021/2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom periodu, za potrebe robnih rezervi.

Ujedno, kantonalne vlade su pozvane da stave u funkciju svoje robne rezerve, a preporučeno je svim nivoima vlasti u FBiH da preispitaju fiskalne i parafiskalne naknade koji opterećuju poljoprivredne proizvođače (zakup poljoprivrednog zemljišta, koncesije, različite naknade i takse, i dr.).

Kada je riječ o stanju robnih zaliha, posebno rezervi merkantilne pšenice i eventualne intervencije na tržištu FBiH, istaknuta je opredijeljenost da se zaštiti domaća proizvodnja, otkupom svih tržišnih viškova te, pored ostalog, prepoznaju kategorije stanovništva koje su najugroženije i ciljano prema njima djelovati. Istaknuto je da kontinuirano treba raditi na povećanju zaliha osnovnih životnih namirnica i energenata.

Zalihe nafte 

Federalno ministarstvo trgovine zaduženo je da svakih 15 dana izvještava o stanju zaliha naftnih derivata na benzinskim pumpama u FBiH, dok je Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena da, u saradnji s kantonalnim upravama intenzivira kontrolu cijena u skladu s utvrđenim visinama marži za naftne derivate i osnovne životne namirnice.

Usvojivši informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada je zadužila premijera FBiH da Vijeću ministara BiH uputi inicijativu za snažniji angažman, vezan za donošenje na državnom nivou Zakona o električnoj energiji, Zakona o gasu, kao i akta kojim se omogućava transponiranje i implementacija uspostave rezervi naftnih derivata.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Poljoprivrednici Poticaji Nafta Gorivo Vlada FBiH Pšenica Robne rezerve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.