Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.07.2022. 07:30

Evropski prinos žitarica ispod prosjeka, šta je s uljaricama?

Vremenske prilike su imale snažan uticaj na prinos žitarica i uljarica, ali i drugi faktori su diktirali tempo radova u poljima

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 133
  • 56
  • 0

Prema očekivanju Udruženja poljoprivrednika EU i Copa Cogeca prinosi žitarica u Evropskoj uniji će za 2022. godinu biti smanjeni, dok će prinosi uljarica biti dobri. Ovogodišnja žetva je pod snažnim uticajem vremenskih prilika.

Manje žitarica

Ukupna proizvodnja žitarica u EU je procijenjena na 277 miliona tona. To je pad od 4,4 posto u odnosu na prinos iz 2021. godine od 290 miliona tona. Kada je u pitanju petogodišnji prosjek zabilježen je pad od 3,8 posto u odnosu na prosjek od 288 miliona tona.

Površine pod krušnom pšenicom su ostale skoro iste. Bilo je zasijano 21,7 miliona hektara. Prošle godine je prinos bio 129,2 miliona tona, a ove se očekuje tek 123,4 miliona tona. Najveći pad prinosa se očekuje za durum pšenicu od 14,6 posto u odnosu na 2021. godinu.

Copa Cogeca procjenjuje ovogodišnju žetvu ostalih žitarica kao što su ječam, raž, tritikale, zob i sirak za 4,4 posto manje.

Djelovanje vremenskih prilika

Veliki uticaj na prinose su imale vremenske prilike koje nisu išle na ruku ovom sektoru poljoprivrede. Prinos krušne pšenice smanjen je za oko pet posto, najviše zbog ekstremno vrelog talasa koji je zahvatio područja Španije, Frncuske, južne dijelove Njemačke, sjever Italije, ali i ostale zemlje. U uslovima visokih temperatura i izostanka padavina vlaga u zemlji je bila nedovoljna za formiranje visokih prinosa.

Visoke temperature i vreli talas odigrali svoje: Manje žitarica u Španiji i Francuskoj

Copa Cogeca pozivaju Evropsku Komisiju da shvati ozbiljnost situacije i adekvatno odgovori na transparentnost i konkurenciju na tržištu đubriva, uska grla u logistici i pravnu sigurnost za poljoprivrednike. Istaknut je zahtjev za većom fleksibilnošću mjera ZPP-a.

Dobri prinosi uljarica i proteinskih usjeva

Kada su u pitanju uljarice očekivanja su pozitivna. Predviđen je prinos od 32,1 milion tona što je za 8,5 posto više nego lani i iznad petogodišnjeg prosjeka od 29,8 miliona tona za 7,7 posto. To je rezultat većih zasijanih površina za jedan milion hektara u odnosu na prošlu godinu. Prinos suncokreta ostaje stabilan, dok će soje biti više za 9,8 posto.

Navedeno je da je sve teže baviti se proizvodnjom žitarica i uljarica pred koju se stavljaju razni izazovi. Dostupno je sve manje efikasnih sredstava zaštite i sve su skuplja. Neophodno je stvaranje sorti otpornih na klimatske promjene, biljne bolesti i štetočine.


Fotoprilog


Tagovi

Copa Cogeca Prinos žitarica Prinos uljarica Krušna pšenica Durum pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]