Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.07.2022. 15:00

Vreli talas donosi sušu i oluje

Toplotna kupola iznad Španije i Francuske se širi i pomjera preko Alpa. Šta nas očekuje u narednom periodu?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 190
  • 14
  • 0

Meteorološki servis Severe Weather za ovu sedmicu predviđa snažan toplotni talas koji će se prvo razviti u jugozapadnoj Evropi, a zatim proširiti.

Iza nas je nekoliko vrelih talasa, a slično nam slijedi i narednih dana. Njihov je centar toplotna kupola koja se izdiže iznad Francuske i Španije, a zahvaćeni su i Portugal, Maroko i Alžir. Visoke temperature će se još više intenzivirati i zauzeti veće površine.

Na Balkanu i pojava olujnog nevremena

Očekuje se obaranje dostignutih istorijskih temperaturnih rekorda na području Francuske i Španije, gdje bi ekstremne temperature prelazile 40, odnosno 45ºC. Dio vrelog talasa će napredovati zapadnom Evropom i stiže u Njemačku, zemlje Beneluksa i dio Ujedinjenog Kraljevstva. Navode da područje iznad Balkana i Mediterana može očekivati rekordne temperature. 

Vrela kupola razvija ekstremno visoke temperaturne vrijednosti. Termin se koristi kada se na velikom dijelu kontinenta razvije široko područje pod visokim pritiskom. Ona opstaje od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Ima funkciju kao poklopac na loncu. Zarobljava vreli vazduh ispod visokog pritiska i dodatno usisava topli vazduh iz Afrike.

Proširuje se i pomjera prema centralnoj i istočnoj Evropi. Vrućina se širi od Italije preko Alpa, prema Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj zahvatajući Balkan. Ovo bi moglo prouzrokovati olujno nevrijeme, jer dolazi slab hladniji front na područje centralne Evrope. Rezultat njenog djelovanja su povećane prijetnje od šumskih požara zbog razvoja suše, povećanje nedostatka vlage u zemljištu i pojava smrtonosnih toplotnih talasa.

Povećane su prijetnje od šumskih požara (Foto: Depositphotos/londondeposit)

Zaštita od visokih temperatura

Padavina je malo, suša vlada. Ugroženi su svi od biljaka, preko životinja do ljudi. Španijom i Portugalom bjesne požari. Zajedno s Francuskom ove zemlje su obustavile javna okupljanja i manifestacije.

Teška situacija je na sjeveru Italije gdje padavina nije bilo posljednja tri i po mjeseca. Rijeka Po se pretvara u pješčanu pustinju, a ušće osvaja morska voda iz Jadranskog mora. Nema vode za zalijevanje u poljoprivredi, a proglašene su brojne mjere kako bi se smanjila upotreba vode.

Ugrožene su životinje, od pčela do mliječnih krava.

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete napraviti?

Mnogima je teško podnositi ovakve vremenske prilike. Zbog pregrijavanja tijela javlja se iscrpljenost. Kako bi se zaštitili od negativnih posljedica potrebno je ostati u stanu ili kući za vrijeme najtoplijeg dijela dana, kada Sunce nemilice prži. Pijte dovoljno tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije zbog pojačanog znojenja.

Sve ovo može dovesti do slabosti, mučnine, grčeva, povraćanja, glavobolje i nesvjestice. Toplotni udar može oštetiti mozak i druge organe, zbog toga je od izuzetne važnosti da preduhitrite pregrijavanje tijela. U toku dana se osvježite prohladnom vodom. Topla voda će dodatno zagrijati organizam.

Rashlađujte ključne tačke na tijelu: vrat, zglobove na rukama, prepone, područje iza koljena, stopala. Umivajte se, ali ne potpuno hladnom vodom. Previše hladna voda može dovesti do zapaljenja kože koje se dugotrajno liječi.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplotni udar Vreli talas Šumski požar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.