Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Italiji
  • 04.07.2022. 18:00
  • Italija

More prodire u korito rijeke Po - već se osjeća razorno djelovanje suše na usjeve

Stvorio se slani klin, jer rijeka nije u mogućnosti da se odupre prodoru mora. Slatka voda ostaje na površini, dok slana napreduje po dnu riječnog korita

Foto: Depositphotos/andreadelbo
  • 459
  • 76
  • 0

Italija se suočava s najgorom sušom u posljednjih nekoliko decenija. I kao da to nije dovoljno, poljoprivrednici se proteklih dana suočavaju s još jednim velikim problemom, a to je prodiranje morske vode duboko u kopno, navodi Reuters.

Nivo vode u rijeci Po je veoma nizak, a navodnjavanje poljoprivrednih usjeva nemoguće. Zbog niskog nivoa i malog protoka slatke riječne vode, iz Jadranskog mora u dubinu kopna ulazi slana voda.

"Ako ne bude kiše u narednih deset do petnaest dana usjevi će biti uništeni. Trenutno gubimo ovogodišnju žetvu. Što situacija duže traje, to je problem sve gori", rekao je Giancarlo Mantovani, direktor organizacije Reclaiming the Po, koji se bore za zaštitu rijeke.

Posljedice vremenskih neprilika

Oko trećine plodnog zemljišta otpada na regiju kroz koju protiče Po i koja trpi nedostatak padavina, jer tokom zime nije bilo dovoljno snijega, a ljetne suše su došle prerano. Poljoprivrednici su preplašeni posljedicama razorne suše i gubitkom usjeva. Situacija je veoma kritična, jer je nivo vode toliko opao da je sistem za njezino podizanje bio blokiran. Osim manjka u rijeci, i jezera na sjeveru su ispod ili blizu rekordno niskih nivoa. Opada i nivo prirodnih akumulacija u centralnom dijelu zemlje.

Ovo je najgora suša u posljednjih 70 godina. More prodire u Po u dužini od 30,6 km što ima porazan uticaj na živi svijet i zemljište. Stvorio se slani klin, jer rijeka nije u mogućnosti da se odupre prodoru mora. Slatka voda ostaje na površini, dok slana napreduje po dnu riječnog korita. Razorno djelovanje se već osjeća kada su u pitanju usjevi, biodiverzitet i hidroelektrane.

Prisustvo morske vode u riječnom toku sprečava navodnjavanje poljoprivrednih usjeva.

Velike štete u poljoprivredi

Coldiretti, nacionalna organizacija poljoprivrednika, navodi da temperature preko 40ºC i vreli vjetar smanjuju prinos voća i povrća za 15 posto. Trešnje, lubenice, dinje, kruške, paradajz i breskve su prve na udaru. Ovaj sektor osigurava zaposlenje za 440 hiljada radnika, što je 40 posto od ukupnog broja zaposlenih u poljoprivredi. Dvadeset pet posto ukupne proizvodnje osigurava promet od 15 milijardi eura godišne. Ove godine štete će biti visoke i iznositi nekoliko miliona eura.

Veliki je strah od pojave oluja i tornada koji za kratko vrijeme mogu da unište cjelokupan rad. Štete od grada i olujnog nevremena se penju do tri milijarde eura.

Preko 9.000 ha je opožareno u posljednjih šest mjeseci, što je šest puta više nego u 2020. godini. U 2021. godini bilo je 659 velikih požara koji su gutali sve pred sobom.

Posljedice suše trpe i životinje, od pčela do goveda. Kako bi zaštitili pčele i spriječili njihov pomor mnogi pčelari su pribjegli vještačkom navodnjavanju. Zbog visokih temperatura ovi kukci ne lete, a potrebne su im veće količine vode kako bi se rashladile u košnici.

Na farmama koka nosilja uključeni su klima uređaji. Za rashlađivanje krava su neophodni ventilatori i rashladni tuševi, a jedna životinja u toku dana može popiti do 140 l vode. Proizvodnja mlijeka u ovakvim uslovima je smanjena i do 20 posto.


Tagovi

Suša Rijeka Po Prodiranje mora Šteta u poljoprivredi Talijanska poljoprivreda Coldiretti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]