Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj žitarica
  • 06.07.2022. 18:00

Suša: Svaki rast temperature za 1°C, smanjuje prinos pšenice za sedam posto

Do kraja stoljeća možemo očekivati manjak vode na 60 posto površina pod pšenicom.

Foto: Depositphoto/Greatstock
  • 87
  • 18
  • 0

Inicijativa za pšenicu je predstavila Stratešku agendu istraživanja koja naglašava trenutne globalne izazove istraživanja ove kulture i potencijalna naučna rješenja. Međunarodna organizacija ima za cilj da poveća sigurnost hrane, nutritivnu vrijednost i sigurnost pšenice, uzimajući u obzir društvene zahtjeve za održivim i otpornim poljoprivrednim proizvodnim sistemima.

Takođe, pruža mehanizam za identifikaciju glavnih međunarodnih istraživačkih prioriteta i mogućnosti za unapređenje održive proizvodnje pšenice na globalnom nivou.

Najrasprostranjenija kultura

Široka adaptacija pšenice učinila ju je pogodnom za mnoga proizvodna okruženja širom svijeta, ali je to istovremeno učinilo kritičnim proizvodom za snabdijevanje hranom.

Strateška agenda istraživanja obuhvata ključne izazove i prioritete istraživanja pšenice za naredne godine. Radi se o četiri glavne teme: povećanje potencijala prinosa, zaštita potencijala prinosa, zaštita životne sredine i povećanje održivosti sistema proizvodnje i osiguranje snabdijevanja pšenicom visokog kvaliteta.

Prinos pšenice u direktnoj zavisnosti od dostupnosti vode (Foto: Maja Celing Celić)

Provedeno le 771 istraživačkih projekata tokom 2020. godine u SAD-u, Australiji, Kanadi, Kini i Španiji.

U 2019. godini je procijenjeno da je pod pšenicom bilo 216 miliona hektara. Prema podacima FAOSTAT-a iz 2022. preko 90 zemalja proizvodi više od 10.000 tona godišnje. Iako pšenica predstavlja 26 posto ukupne svjetske proizvodnje žitarica, ona zauzima skoro 30 posto obradive površine. Za ishranu se koristi 65 posto proizvedene pšenice.

Voda limitirajući faktor

Prinos pšenice je u direktnoj zavisnosti od dostupnosti vode, a njegovo povećanje zavisi od prilagođenosti na klimatske promjene i sušu. Oko 20 miliona hektara je izloženo stresu od nedostatka vode i ekstremnim temperaturama.

Do kraja ovog stoljeća možemo očekivati manjak vode za 60 posto svjetskih područja gdje se uzgaja pšenica, a svaki porast temperature za 1ºC smanjuje prinos u prosjeku za sedam posto.

More prodire u korito rijeke Po - već se osjeća razorno djelovanje suše na usjeve

U Agendi su identifikovani glavni problemi i izazovi s kojima se suočava proizvodnja i istraživanje pšenice. Voda i njen nedostatak su u fokusu kao glavni problem, a proizvodnja će biti pod snažnim pritiskom kako da se obezbijede dovoljne količine vlage u zemljištu.

Povećanje prinosa pšenice u proteklom vijeku je bio rezultat usvajanja novih tehnologija, stvaranja novih sorti i inovacija u oplemenjivanju i agronomiji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Strateška agenda istraživanja Pšenica Istraživanje Nedostatak vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.