Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozima sjetva
  • 01.10.2023. 07:30

Dubina sjetve ozimih žitarica

Mnogo je faktora koji utiču na dubinu polaganja zrna, a samim tim i na ujednačeno nicanje usjeva.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 84
  • 18
  • 0

Pred nama je jesenja sjetva žitarica, a njen uspjeh zavisi i od dubine na koju polažemo sjeme. Veličina zrna, biološka karakteristika sorte, kvalitet sjemenskog materijala, tip zemljišta, podešenost sijačice, vremenske prilike i dostupnost vode su ključni faktori koji je određuju. Što je sjeme krupnije veća je dubina, što je slučaj i sa rastresitom, pjeskovitom zemljom.

Ono mora imati pristup vodi, jer je usvaja, bubri i pokreću se enzimatski procesi klijanja i nicanja.

Rizike nose i preplitka i preduboka sjetva

U plitkim, površinskim slojevima zemljišta postoji opasnost da vlage neće biti dovoljno, zrno se isušuje, nicanje je neujednačeno ili izostaje. Više je izloženo atmosferskom uticaju i lako dostupno životinjama, pticama.

Koji rizik donosi suviše rana, a koji prekasna sjetva ozimih žitarica?

Kada je sjeme položeno preduboko ono može potrošiti svu svoju energiju nicanja. Moguće je da biljke niču duži vremenski period, odnosno niknu kasnije od istovremeno posijane parcele gdje je dobro određena dubina sjetve. Kod takvih biljaka korijen je slabije razvijen, osjetljivije su na biljne bolesti i napad štetočina, slabije bokore ili nikako, a samim tim prinos je manji. U oba slučaja ne postiže se adekvatan broj biljka po m².

Optimalna dubina sjetve

Za većinu žitarica optimalna dubina sjetve se kreće od 2 do 5 cm, ali je u praksi nešto veća. Na lakšim zemljištima veća je dubina, dok na težim sijemo pliće.

Optimalna sjetvena dubina za ozimu pšenicu je 3 do 5 cm, ječam 3 do 5 cm, raž 2 do 4 cm, zob 3 do 4 cm, tritikale 3 do 4 cm.

Uspješnost sjetve zavisi od podešenosti sijačice

Potrebno je prije sjetve provjeriti apsolutnu masu. Prije sjetve podešava se sijačica na sjetvenu normu koja se izražava u kg/ha. Dopušteno je odstupanje do tri posto. Jedno je šta piše u tabeli sjetvene norme, a drugo kako sijačica radi. To zavisi od konstrukcije same sijačice, podešenosti, starosti i od održavanja.


Tagovi

Dubina sjetve Dubina sjetve žitarica Dubina sjetve pšenice Ozima sjetva žitarica Jesenja sjetva Preplitka sjetva Preduboka sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

74


Glasova: 33

Viša cijena otkupa 44,6%

Glasova: 8

Veći novčani poticaj 10,8%

Glasova: 23

Bolja savjetodavna služba 31,1%

Glasova: 10

Ništa, nema nam spasa 13,5%

Pregled ankete

Pregled ankete