Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 25.09.2022. 07:30

Uspješnost sjetve zavisi od podešenosti sijačice

Loše podešena sijačica može smanjiti prinos i do 50 posto. Grešku koju napravimo u momentu sijanja i polaganja sjemena nije moguće kasnije popraviti

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 146
  • 26
  • 0

Jesen je vrijeme sjetve žitarica, a uspješnost tog posla zavisi od podešenosti sijačice. Kako bi što bolje iskoristili optimalne agrotehničke rokove potrebno je podesiti sijačicu na željenu normu sijanja, prilagoditi je sjemenu i uslovima na parceli.

Kada nije pravilno pripremljena i podešena, može da smanji prinos čak do 50 posto. Grešku koju napravimo u momentu sijanja i polaganja sjemena nije moguće kasnije popraviti.

Važan je odabir traktora

Osnovni korak je odabir odgovarajućeg traktora koji će svojom snagom i hidraulikom osigurati lako dizanje i spuštanje sijačice.

Izuzetno je važno da se postigne ujednačena sjetva sjemena kako bi dobili optimalan sklop biljaka na površini.

Napravite test

Svaka sijačica ima uputstvo za rad i regulisanje sjetvene količine. Međutim, to samo olakšava rad, jer se moramo prilagoditi sjemenu i situaciji na parceli. Sjeme iste sorte može imati različitu veličinu i krupnoću, a na njegove karakteristike prilikom sjetve djeluju i dodata dezinfekciona sredstva.

Potrebna količina sjemena se povećava ili smanjuje u skladu s rezultatima testa. Sijačica treba da pređe 60 m, a pređena dužina se množi sa širinom koju namjeravamo posijati. Izmjeri se količina sjemena koja se potroši na ovu površinu i preračuna na 1 ha.

Podešavanje žitne sijačice se može izvršiti pomoću točkova koji pokreću mehanizam za sijanje. Odgovarajući traktor će podizati ili spuštati kako bi oslobodio točak za njegovu slobodnu rotaciju. Na osnovu simulacije i dužine točka izračuna se broj okretaja koji je potreban da se pređe 60 m, a dalji proračuni se provode kao i na prvi način.

Prije postupka se prostre cerada ili se na izlaze sjemenskih cijevi postave kante koje sakupljaju izbačeno sjeme kako bi obavili vaganje.

Izuzetno je važno da se postigne ujednačena sjetva sjemena (Foto: Depositphotos/hopsalka)

Dobro podešavanje utiče na uspjeh sjetve

Prilikom priključenja, agregacije, potrebno je iznivelisati mašinu, gornju polugu treba samo malo podići prema roto drljači. Ako je pri podizanju mašine ugao strm povećava se opterećenje na zglobovima kardanskog vratila. Podizanje mašine u ovom slučaju se ne odvija paralelno, što negativno utiče na samo odvijanje rada i povećava trošenje. Promjenom dužine središnje karike reguliše se nagib oruđa u uzdužnom smjeru. Tijelo drljače treba da bude paralelno sa zemljištem.

Donje karike tokom rada trebaju slobodno balansirati u desnu i lijevu stranu. Međutim, uređaj u podignutom položaju ne bi se trebao pomicati s jedne na drugu stranu.
Prilikom priključivanja sijačice s rotacionom drljačom treba da vodite računa da ona u svom radnom položaju bude okomita na površinu polja. To je neophodno za pravilan rad mehanizama za doziranje. Podešavanje se gotovo uvijek vrši pomoću gornje veze.

Nakon što ste napunili rezervoara sjemenom, vrši se obavezna probna sjetva. Potrebno je podesiti ventile, valjak za miješanje, pogon i sjetvene zavojnice.

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

Radna dubina se postavlja što je moguće niže da smanjite potrošnju goriva. Treba smanjiti pritisak u gumama kako bi trag ostao što plići. To može biti problem kod vožnje po putu. U zavisnosti od sjemena sijačica s punim bunkerom za sjeme može da ima težinu 4 t, što može premašiti ograničenje opterećenja kotača.


Tagovi

Sjetva žitarica Podešavanje sijačice Količina sjemena Žitna sijačica Test


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nebu pod oblake.