Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 08.09.2023. 07:30

Koji rizik donosi suviše rana, a koji prekasna sjetva ozimih žitarica?

Na jednoj strani je optimalan rok sjetve, međutim, uslovi na terenu su promjenjivi i potrebno se prilagođavati

Foto: Depositphoto/alisbalb2
  • 336
  • 36
  • 0

Ova godina je za ratare koji uzgajaju žitarice bila puna problema, od skupog repromaterijala do nepovoljnih uslova, došlo je do ubrzanog zrenja, a time i do nižih prinosa. Šta nam donosi nova sezona to ne znamo. Jedno je sigurno, pred nama je sjetva ozimih žitarica. Na nekim parcelama taj posao ćemo obaviti kasnije zbog usjeva koji su još na površinama, što je posebno izraženo tamo gdje je kasni kukuruz. Zatim zbog suhe zemlje i nedovoljno padavina.

Mnogo je faktora na koje ne možemo djelovati, ali možemo na termin i gustoću biljaka u zavisnosti od vrste.

Sjetva izvan optimalnog roka

Sjetva prije i poslije optimalnog roka nosi sa sobom određene rizike.

Kada suviše rano obavimo taj posao biljke imaju ubrzan rast, dolazi do prekomjernog bokorenja, što rezultira izmrzavanjem tokom zime. Takođe, ovakve parcele imaju veću zakorovljenost, probleme sa pojavom biljnih bolesti i štetočina.

Jesenska sjetva: Može li se uštedjeti na gnojivu, koje sorte sijati?

Kasna sjetva nosi rizik da se biljke neće dovoljno razviti i uspjeti proći kroz period prilagođavanja na niske temperature. One imaju slabije razvijen korijenov sistem zbog čega su osjetljivije na nedostatak vlage u zemljištu, slabije bokore, prinos može biti smanjen jer stvaraju manje vlati, klasova, manje zrna u klasu, podložnije su stresu. Potrebno je korigovati sjetvenu normu za 10 do 15 posto kako bi se nadoknadila smanjena produktivnost.

Vrijeme sjetve i stanje na terenu

Na jednoj strani je optimalan rok sjetve, međutim, uslovi na terenu su promjenjivi i potrebno se prilagođavati. Posljednjih godina smo svjedoci sve viših temperatura tokom jeseni i zbog toga bi termin trebalo prolongirati. Nedostatak ili višak vlage u zemljištu može biti još jedan značajan faktor. Na proizvođačima je da izbalansiraju uslove, fotoperiodizam, rast i razvoj usjeva, a prije svega da osiguraju ujednačeno klijanje i nicanje sjemena.

Optimalno vrijeme sjetve ozime pšenice je od 5. do 25. oktobra. Ona najbolje podnosi zakašnjelu sjetvu, ali i s njom treba biti obazriv.

Zob se sije od 25. septembra do 10. oktobra, raž od 20. septembra do 20. oktobra, a ječam od 1. do 20. oktobra, kada se sije i tritikale.


Tagovi

Ozime žitarice Sjetva ozimih žitarica Ozima pšenica Ozimi ječam Jesenja sjetva Jesenja sjetva žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.