Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika Britanija
  • 04.06.2020. 15:00

Brexit donosi pad proizvodnje žitarica Velikoj Britaniji?

Međunarodno vijeće za žitarice predviđa kako će u sezoni 2020./21. godini Britanija proizvesti 19,7 miliona tona žitarica, što je veliki pad s prošlosezonskih 25,7 miliona tona.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 64
  • 6
  • 0

Ratarski sektor u Velikoj Britaniji prolazi kroz ogromne promjene nakon što je gotovo 50 godina djelovao u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije.

Istovremeno, suočava se i s problemima uzorkovanim pandemijom koja je poljuljala lance snabdjevanja hranom i novim izazovima kako prehraniti stanovništvo. Takođe se predviđa i da će se naći u velikim trgovinskim problemima ako do kraja godine ne sklopi novi sporazum s EU.

Pad proizvodnje žitarica?

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) predviđa kako će u sezoni 2020./21. Britanija proizvesti 19,7 miliona tona žitarica, za razliku od 25,7 miliona tona sezone 2019./'20. piše World-grain.

Prinosi pšenice će iznositi 10 mil. tona, i takođe bilježe pad sa 16,3 miliona tona u sezoni ranije, a uljane repice 1,3 mil. tona, za 0,5 mil. t manje. 

No kako tvrde iz IGC-a, proizvodnja ječma će porasti na 8,4 miliona tona, u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 8,2 mil. tona.

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Brexita - štite svoje farmere

Odbor za razvoj poljoprivrede i vrtlarstva (AHDB) objavio je prognozu kojom će se uvoz pšenice smanjiti za 808.000 tona te u 2020. godini iznositi 1.050 miliona tona. Uvoz ječma će biti 52.000 tona, kukuruza 2,3 miliona tona, a uljane repice 600.000 tona.  

Iako Velika Britanija trenutno koristi benzin E5, iz tamošnje Vlade najavljuju kako će do 2021. godine prijeći na E10. Zemlja ima dvije velike fabrike etanola, Ensus i Vivergo, obje na sjeveroistoku, no trenutno radi samo Ensus, koji koristi pšenicu i kukuruz.

Čak 99% brašna se proizvodi u zemlji

Situacija oko pandemije prisilila je industriju proizvodnje brašna na promjene. Prema navodima Nacionalnog udruženja britanskih i irskih mlinara (NABIM), vlada je odlučila skratiti radno vrijeme, ali i broj radnika koji su radili u mlinovima kako bi smanjila mogućnost širenja zaraze, ali i da zaposlenici koji imaju djecu više vremena provode s njima jer su zatvorene sve škole i vrtići.

"Dogovorili smo male promjene u našem radu, svi poslovi koji se odnose na neku administraciju obavljaju se kod kuće. Zbog povećane potražnje za brašnom uveli smo takođe online prodaju i to velikih vreća koje dostavljamo ugostiteljskim objektima", rekli su iz NABIM-a.

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

U Velikoj Britaniji postoje čak 32 kompanije koje se bave proizvodnjom brašna, a njihovi mlinovi nalaze se na čak 51 lokaciji te proizvode 99% ove namirnice u zemlji. Tako čak 5 miliona tona pšenice ide na njegovu proizvodnju, dok oko 1,5 mil. koriste proizvođači škroba i bioetanola.

Upitni dogovori između Britanije i Sjeverne Irske

Iako je britanski premijer Boris Johnson u novembru tvrdio kako neće biti kontrole robe između Velike Britanije i Sjeverne Irske, čini se kako to baš i neće biti tako. 

Naime, britanska je vlada prošli mjesec priznala da će na granici između dvije zemlje za dio robe, a poslije prijelaznog razdoblja, ipak biti potrebne granične kontrole.

EU do 2030. očekuje rast tržišta žitarica, ali i pad proizvodnje uljarica

"Neće biti nove, fizičke granične infrastrukture i mi ne vidimo potrebu za tim, ali proširiti ćemo neke postojeće prijelaze za poljoprivredne proizvode kako bi se omogućile dodatne kontrole", poručili su iz Vlade.

Nova je odluka zabrinula mlinare iz već spomenutog udruženja koji smatraju kako će im ona jako otežati posao s brašnom.


Tagovi

Velika Britanija Brexit Žitarice Pad Proizvodnja Uvoz Izvoz Brašno


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]