Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carinski režim
  • 26.05.2020. 15:00

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Brexita - štite svoje farmere

Iz Britanske vlade poručili su kako će novi režim, poznat još i kao Britanska globalna tarifa biti jednostavniji i jeftiniji od Zajedničke vanjske tarife EU.

Foto: JumpStory
  • 60
  • 7
  • 0

Velika Britanija najavila je novi carinski režim nakon Brexita koji će zamijeniti Zajedničku vanjsku tarifu EU (EU CET), zadržavši namete na poljoprivredne proizvode kao što su to jagnjeće, goveđe i pileće meso. 

U priopćenju Britanske vlade pojašnjavaju kako će novi režim, poznat još i kao UK Global Tariff (UKGT), u prijevodu Britanska globalna tarifa biti jednostavniji i jeftiniji od dosadašnje. 

Glavne promjene

Novi će režim zaokružiti sve tarife na normirane postotke i osloboditi sve one koje su ispod 2%. Nadalje, Velika Britanija riješiti će se i složene tablice Meursinga za poljoprivredne proizvode, a kako stoji u priopćenju, na ovaj će se način osigurati da 60% trgovine ulazi u Kraljevstvo preko bescarinskog modela koji će biti po uslovima WTO-a. 

Turska uvela dodatne carine na više od 800 proizvoda, na meti i poljoprivredna mehanizacija

Iz vlade pojašnjavaju kako će naknade za poljoprivredne proizvode kao što su jagnjetina, govedina i piletina ostati nepromijenjene, kao i za veliku količinu hemikalija. Isto tako, zadržati će i neke tarife koje podržavaju uvoz iz najsiromašnijih dijelova zemlje. 

Poljoprivredne carine trebale bi zaštititi britanske farmere koji su zabrinuti zbog jeftinog uvoza iz inostranstva, a Vlada je obećala kako će nastaviti promovisati održivu ekonomiju tako da će smanjiti tarife na više od 100 proizvoda koji podržavaju obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost, smanjenje stakleničkih plinova i kružnu ekonomiju. 

Veća potrošačka korpa?

No, Helen Dickinson, izvršna direktorica britanskog trgovačkog konzorcija rekla je za Financial Times kako bi potrošačka korpa mogla i poskupiti. "Potrošači u našoj zemlji navikli su na ogroman izbor pristupačne hrane zahvaljujući uvozu iz zemalja EU. Ako se ne postigne sličan sporazum u narednih sedam mjeseci, uvezeni proizvodi biti će podložni novim tarifama koji će uticati na cijene proizvoda", upozorila je. 

Britanci ne žele američku hloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Novi carinski režim osigurati će temelj za pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s EU, Sjedinjenim Državama i brojnim drugim, a primjenjivati će se u funtama i stupiti na snagu 01. januara 2021. godine kada ističe prijelazno razdoblje Britanije nakon Brexita dogovorenog s EU-om.


Tagovi

Velika Britanija Brexit Tarife UK Global Tariff Poljoprivredni proizvodi Održiva ekonomija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.