Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni standardi
  • 15.05.2020. 15:00

Britanci ne žele američku hloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Piletina oprana u hloru i govedina tretirana hormonima, trebali bi ostati zabranjeni u Engleskoj nakon Brexita, upozorila je vlada. Ministri su obećali kako će se to pitanje riješiti u predstojećem zakonu o poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/fransz
  • 91
  • 19
  • 0

Izlaskom iz Brexita, Velika Britanija traži razne načine za sklapanje trgovinskih sporazuma sa zemljama izvan EU. Kao jedan od najizglednijih partnera su im, naravno Sjedinjene Države, no dogovor s njima mogao bi donijeti i probleme. Naime, sklapanjem ugovora Britanija bi trebala prihvatiti američke prehrambene standarde koji u najmanju ruku nisu ni približno jednaki europskim. Kao najistaknutiji primjer je upotreba hlora za pranje pilića, a koji je trenutno u EU zabranjen.  

"Piletina oprana u hloru, kao i govedina tretirana hormonima, trebali bi ostati zabranjeni u Engleskoj nakon Brexita“, upozorila je vlada, a kako navodi bbc,  Ministri su obećali kako će se to pitanje riješiti u predstojećem zakonu o poljoprivredi.

Poljoprivrednici zabrinuti za svoju proizvodnju

Dogovori oko novih partnera kao i sastavljanje nove poljoprivredne politike u toj zemlji predstavlja najveći preokret nakon Drugog svjetskog rata, a brojni farmeri zabrinuti su za budućnost poljoprivrede te se protive jeftinom uvozu koji će narušiti njihovu proizvodnju.

S njima se složila i Jyoti Fernandes iz Saveza zemljoradnika kao i britanski političar Konzervativne stranke, Neil Parish.

Velika Britanija pooštrava carinske provjere na robu iz EU?

Fernandes je rekla kako prijedlog zakona o poljoprivredi predstavlja istorijski trenutak s kojim bi se prehrambeni sistem mogao jako dobro razvijati, ali isto tako i jako brzo urušiti. "Ako ne zaštitimo naše farme od jeftinog uvoza i čvrsto se ne obavežemo štititi naše poljoprivrednike, možemo se oprostiti od kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koju će, nažalost, prekriti uvezena roba, upitnog kvaliteta.“

"Vlada ne smije dopustiti da bilo kakvi trgovinski sporazumi sa SAD-om ili bilo kim drugim narušavaju britanske prehrambene standarde“, upozorio je Parich.

Potrošači sami biraju hoće li kupiti takvu piletinu?

Prema pravilima SAD-a, pranje hlorom se klasifikuje kao pomoć u peradarstvu, a ne kao sastojak i stoga se ne mora nalaziti na etiketi. To znači da potrošači u Velikoj Britaniji uopće ne bi znali je li uvezeno pile prošlo proces hloriranja ili nije, osim ako je dobrovoljno prijavljeno što se, naravno, nikada neće dogoditi.

Kravlje ludilo će dovesti do trgovinskog rata SAD i Europe?

Naravno, nakon Brexita, Britanija može sama donijeti nova pravila, ali to ne znači da će natpis na etiketi nešto pomoći, pogotovo ako je takva piletina puno jeftinija.

Zašto je proces zabranjen u EU?

Američka piletina zabranjena je u EU od 1997. upravo zbog procesa pranja hlorom. Ali to nije zato što se tretman smatrao opasnim, baš naprotiv. Smatralo se da može biti učinkovit u uklanjanju patogena koji se prenose hranom, zavisno od toga kako se koristi. Stvarni strah je da jako zaprljana perad možda neće biti dovoljno dezinfikovana te da oslanjanje na pranje hlorom može dovesti do slabijih higijenskih standarda.

Podsjećamo, SAD je početkom ove godine pozvao Europsku uniju da ponovno razmotri zabranu uvoza takozvane hlorirane piletine i govedine tretirane hormonima. Zahtjev je uslijedio nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će europskim kompanijama nametnuti astronomske carine, posebno na automobile, hranu i vina, ako EU ne nastavi trgovinske pregovore s Amerikom koji su zapeli na poljoprivredi.


Tagovi

Brexit Velika Britanija SAD Hlor Piletina Govedina Hormoni Poljoprivrednici Kvalitet


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !