Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 19.01.2021. 14:00

Za mlijekare plasman siguran, moguće je intenziviranje proizvodnje?

U predstojećem periodu potencijali u sektoru stočarstva predstavljaće izazov za krupnije investicije u poljoprivrednu proizvodnju, kako bi se dobili dobri rezultati.

Foto: Depositphotos/mulderphoto
  • 196
  • 183
  • 0

Proizvođači mljeka, sa Sarajevsko - romanijskog područja i djelimično iz Gornjodrinskog, predali su preko šest miliona litara sirovog mlijeka.

Otkupljene količine veće su u prosjeku za oko 994 hiljade litara nego u 2019. godini navodi se u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.

Kako prenosi Srna, mljekara "Pađeni" svake godine otkupljuje sve veće količine mlijeka, tako da je prethodna bila rekordna u odnosu na 2019., kada su poljoprivrednici isporučili 5,4 miliona litara.

Područje pogodno za mliječno govedarstvo

Prema riječima višeg stručnog saradnika za stočarstvo, Svjetlane Mičić, u pomenutim rejonima raste proizvodnja mlijeka zato što poljoprivredni proizvođači imaju siguran plasman, stabilnu cijenu, ali i redovnu isplatu za isporučene količine. Navedeni uslovi doprinose tome da mogu sigurno planirati proizvodnju za budući period.

Mičić je podsjetila da ova bilećka mljekara vrši otkup od 343 kooperanata sa područja opština Sokolac, Han Pijesak, Pale, Rogatica, Rudo i Višegrad, a sarajevski "Milkos" otkupljuje mlijeko od 80 kooperanata sa područja Pala, Istočnog Starog Grada, Sokoca, Han Pijeska i Rogatice.

Malim farmerima biće dodjeljeno 200 steonih junica kao vid podrške

Kako kaže, u pitanju su brdsko - planinski krajevi, gdje je mliječno govedarstvo osnovna grana stočarstva, ali i kompletne poljoprivrede ovog dijela Bosne i Hercegovine.

"Kako bi se postigao uspjeh, potrebna je materijalna osnova, preporuke struke, organizovanost poljoprivrednog ciklusa, promocija i plasman proizvoda na tržištu, nove tehnologije zasnovane na znanju, koje je glavni faktor za razvoj poljoprivredne proizvodnje" objašnjava ovaj stručnjak.

U izgledu veće investicije

Radenko Dučić iz sela Fatnica, kooperant je mljekare "Pađeni" još od 2006. godine. Ima pet krava, od kojih, kako kaže, može da obezbijedi jednu normanu platu. Njegov stočni fond sada je bogatiji za steonu junicu. Samo svojim novcem teško da bi nabavio novo grlo.

"Ovo je mnogo povoljnije nego da je sam kupujem, to bi išlo teže. Za nas ovo znači dosta. Mi smo već platili 970 do 1.000 KM, a ovo drugo ide kroz otplatu mlijeka. Tako da nam dosta znači jer nema kamate ili kredita. Faktički to se više isplati nego da ostavljamo svoje grlo", kaže Dučić.

Podsjetimo, Hercegovina je važan stočarski kraj, a u predstojećem periodu potencijali u sektoru stočarstva predstavljaće izazov za krupnije investicije u poljoprivrednu proizvodnju, kako bi se dobili rezultati ukupnog poboljšanja strukture, povećanja zaposlenosti i rasta standarda seoskog stanovništva, ali i ruralnog razvoja u cjelini.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Svjetlana Mičić Otkup mlijeka Plasman proizvoda Otplata mlijeka Sektor stočarstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.