Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška poljoprivrednicima
  • 04.09.2020. 16:15

Malim farmerima biće dodjeljeno 200 steonih junica kao vid podrške

Resorno ministarstvo na ovaj način nastoji unaprijediti domaću proizvodnju mlijeka, pomoću kvalitetnog genetskog materijala i oplemenjivanjem genetike domaćih rasa.

Foto: JumpStory
  • 501
  • 291
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske opredijelilo je podršku za male poljoprivredne proizvođače, u vidu 200 steonih junica, simentalske rase, koje će biti podijeljene stočarima na teritoriji Hercegovine, Podrinja i sarajevsko - romanijske regije. 

Cilj potpore jeste da se malim poljoprivrednicima ovog kraja pomogne putem dodjele rasnih junica, starosti od tri do sedam mjeseci. Iz nadležne institucije kažu kako su odabrali 107 grla češkog simentalca, 84 austrijskog i devet grla sivog tirolskog govečeta. 

"Putem područnih jedinica, ali i pomoću mljekare "Pađeni" iz Bileće, uradili smo analizu situacije na terenu. Sami farmeri su se izjasnili da žele češkog ili austrijskog simentalca. Po genetskom potencijalu, ta su goveda slična našem domaćem, gatačkom. Pri tom je sva stoka zdravstveno pregledana. Nakon selekcije, prva grla već su isporučena iz Austrije a uskoro bi trebalo da stignu i ona iz Češke. Tom prilikom biće ispoštovan i karantin od najmanje tri sedmice. Poslije njega, stoka će se raspodijeliti poljoprivrednim proizvođačima", objašnjava Miljan Erbez, savjetnik ministra poljoprivrede RS.  

Uključivanje poljoprivrednika u lance vrijednosti

Vrijednost ovog projekta u prosjeku iznosi oko milion KM i dio je većeg projekta razvoja ruralnih područja i uključivanja malih farmera u lance vrijednosti. 

Resorno ministarstvo na ovaj način nastoji unaprijediti domaću proizvodnju mlijeka, pomoću kvalitetnog genetskog materijala i oplemenjivanjem genetike domaćih rasa. Takođe, zamisao je da ovim putem seoska domaćinstva imaju dodatni izvor prihoda i da budu motivisani da ostanu na selu. 

U 2020. više novca za podršku poljoprivrednim proizvođačima

Nadležne vlasti, preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, mljekare "Pađeni" i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, dugo vremena radi na razvoju perspektivnih lanaca vrijednosti koji podrazumijeva i male proizvođače

Iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi navode da su mogućnost učešća na konkursu imali poljoprivrednici, kooperanti mljekare "Pađeni" i oni koji imaju do sedam muznih grla na svojim gazdinstvima. 

Fokus na edukaciji farmera, u cilju boljih rezultata

"Do sada se prijavilo oko 200 farmera. Oko stotinu njih je sa područja Hercegovine, a druga polovina je iz sarajevsko - romanijske i regije Podrinje. Veliko interesovanje mljekara je zbog dobre genetike njihovih goveda, ali i zbog sigurnog otkupa mlijeka, redovnog plaćanja i zato što je ova bilećka mljekara odlučila proširiti svoju kooperantsku mrežu", za Nezavisne navodi Svjetlana Mićić, viši stručni saradnik za stočarstvo u Resoru, iz Područne jedinice Sokolac. 

Dodaje kao će grla za koja su se odlučili, poljoprivrednim proizvođačima iz navedenih područja biti isporučena u toku ovog mjeseca, kao i to da se sada treba fokusirati na edukaciju stočara kako bi se postigli što bolji rezultati. 

Kada je riječ o plaćanju steonih junica, projekat će finansirati 40 odsto troškova ili 50 odsto, ukoliko je nosilac poljoprivrednog gazdinstva žena ili lice mlađe od 35 godina. Dio od deset odsto biće učešće lokalne samouprave dok će ostatak biti isplaćen direktnim plaćenjem mljekari ili putem mlijeka.


Tagovi

Podrška poljoprivrednicima Dodjela junica Steone junice Svjetlana Mićić Genetski materijal Miljan Erbez Mali proizvođači Poljoprivredno gazdinstvo Edukacija stočara


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.