Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška poljoprivrednicima
  • 14.02.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

U 2020. više novca za podršku poljoprivrednim proizvođačima

Sve kad se sabere, tokom 2020. godine oko 500.000 maraka budžetskih sredstava biće uloženo u razvoj poljoprivrede. Planirano je, takođe, da se podrška poljoprivrednicima pruži i kroz otkup proizvoda za Hercegovačku kuću u vrijednosti od 300.000 KM.

Foto: Arhiva Agrarnog fonda Trebinje
  • 237
  • 32
  • 1

Kroz deset javnih poziva, u 2020. godini, trebinjskim poljoprivrednicima će biti podijeljeno 300.000 KM. Jedan od planiranih programa već je realizovan. Riječ je o nabavci sjemenskog krompira za proizvođače.

"Dijelili smo sjemenski krompir, 120 kg sjemena po dunumu, uz obavezu da korisnik proda 700 kg klase roda, takođe po dunumu, Agrarnom fondu po unaprijed dogovorenoj cijeni od 40 feninga. Višak roda poljoprivrednici mogu da zadrže ili prodaju na tržištu. Htjeli smo ljude da podstaknemo na poljoprivednu proizvodnju, ali i da ih vežemo za sebe kroz osiguran otkup. Dali smo sjeme, obradili smo im njive i otkupom ćemo zatvoriti taj ciklus proizvodnje", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Cilj je podržati sve grane poljoprivrede

 Planirali su i dodjelu mini grantova, gdje će podržavati kupovinu sistema za navodnjavanje u plastenicima ili u poljiima, zatim kupovinu motokultivatora, muzilica i ostale potrebne opreme. U planu je i nabavka plastenika, obnova stočarskih objekata na selima, poziv za privođenje zemljišta namjeni, gdje se pomoću mehanizacije Agrarnog fonda, obrađuju njive i kupuju sadnice. Tokom 2020. realizovaće se i podrška udružnjima korisnika voda i dva poziva za dodjelu pčelarskih paketa. Oko 15.000 sadnica paradajza i paprike proizvedenih u zaštićenom prostoru, biti će podijeljeno poljoprivrednicima putem javnog poziva, uz obavezu da dio roda prodaju Agrarnom fondu.

"Novost je poziv za nabavku 20 steonih junica koji će biti dodijeljene uzgajivačima koji se već bave stočarstvom, a planirana je i podrška za individualne proizvođače, ljude koji su imali neke štete. Trudimo se svake godine da one pozive koji su se dobro pokazali, ponovimo a one koje se nisu pokazali zamijenimo nekim drugim. Cilj je da nešto novo ponudimo, kako ne bismo podržavali samo jednu granu poljoprivrede", ističe on.

Trebinjski poljoprivrednicima podjeljen sjemenski krompir

Prema njegovim riječima, kad se radi o kapitalnim ulaganjima, postoji ideja o pravljenju objekta za muzne krave kako bi se obezbijedila mogućnost za proizvodnju mlijeka za preradu u sir i prodaju mljekarama.

 "Riječ je o skupom projektu koji će koštati mnogo više od 200.000 KM predviđenih za kapitalna ulaganja tako da moramo da zatvorimo kompletnu finansijsku konstrukciju. Ipak, nismo željeli prilikom pravljenja budžeta da ispustimo mogućnost da konkurišemo za sredstva. Ako se projekat realizuje, biće farma, ako ne, taj novac ćemo potrošiti na druga kapitalna ulaganja", objašnjava Veselin.

Realizovana većina planova

Direktor Agrarnog fonda zadovoljan je postignutim rezultatima u 2019. godini i pored manjka novca u budžetu grada koji je uzrokovan nefunkcionisanjem HE Plat-a. 

"U saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i gradskom upravom, realizovan je projekat kod IRB-a gdje je nabavljena kombi hladnjača i moderni plastenik od 300 kvadrata koji je nedavno postavljen sa svim sistemima - stolovima za proizvodnju rasada, sistemom za orošavanje, provjetravanje, grijanje. Otvorena je Hercegovačka kuća u Banjaluci, potpisan ugovor sa Olimpijskim centrom Jahorina da se ovi proizvodi nalaze u jednom od njihovih objekata. Organizovan je prvi put i Herceg fest, festival domaćih proizvoda. Ostvarili smo sve programe osim dodjele mini grantova i obnove stočarskih objekata", zaključuje Dutina.

 Za naredni period najavljuje da će fokus biti na otkupnim stanicama, kako bi se i ovaj sistem što bolje razradio.


Tagovi

Dodjela mini grantova Agrarni fond Trebinje Podrška razvoju poljoprivrede Podjela sjemenskog krompira Programi podrške poljoprivrednicima Veselin Dautina


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.