Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 09.09.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Bileća

Podijeljenje steone junice, uskoro još jedan sličan projekat

Projekat vrijedi milion maraka. Pola miliona obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kroz IFAD, a drugu polovinu proizvođači sa 40 odsto, kao i lokalne zajednice sa 10 odsto učešća.

Foto: Marija Manojlović
  • 334
  • 61
  • 0

Radenko Dučić iz sela Fatnica, kooperant je mljekare "Pađeni" još od 2006. godine. Ima pet krava, od kojih, kako kaže, može da obezbijedi jednu normanu platu. Njegov stočni fond od juče je bogatiji za jednu steonu junicu. Samo svojim novcem teško da bi nabavio novo grlo.

"Ovo je mnogo povoljnije nego da je sam kupujem, to bi išlo teže. Ovo grlo znači dosta. Mi smo već platili 970 do 1.000 KM, a ovo drugo ide kroz otplatu mlijeka. Tako da nam dosta znači jer nema kamate ili kredita. Faktički to se više isplati nego da ostavljamo svoje grlo", kaže Dučić. 

Malim farmerima biće dodjeljeno 200 steonih junica kao vid podrške

Preuzimanju junica u Bileći, prisustvovao je i resorni ministar, Boris Pašalić. On je pojasnio da od milion maraka, koliko vrijedi projekat, pola miliona obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kroz IFAD, a drugu polovinu finansiraju sami proizvođači sa 40 odsto, kao i lokalne zajednice sa 10 odsto. Projekat podrazumijeva nabavku 200 junica, rase češki i austrijski simental i istočno sivo tirolsko goveče. 

Veliko interesovanje - i poljoprivrednika i mljekare

Uslov za poljoprivredne proizvođače je da imaju ugovor sa Mljekarom "Pađeni". Poljoprivrednici mogu svoju obavezu da plaćaju u dogovoru, kroz mlijeko.

"Nama je cilj da Pađeni širi svoju kooperantsku mrežu jer vidimo da ima potrebe za novim količinama mlijeka i želimo da im obezbijedimo tu podršku i praktično se to radi u 12 lokalnih zajednica - šest u istočnoj Hercegovini i šest sa sarajevsko - romanijskog platoa. Pokušaćemo slične projekte da realizujemo i na sjeveru RS, sa mljekarom iz Kozarske Dubice", istakao je Pašalić.

U planu još jedan sličan projekat na sjeveru RS

Dodaje da će biti riječi i o novim količinama za budući period jer postoji zainteresovanost od strane proizvođača, ali i mljekare.

Vlasnik "Pađeni-ja", Nenad Vukoje, ističe da su oni prije četiri pet godina bili dio sličnog projekta, kada je na istom području isporučeno 350 junica ali su tada kompletan iznos proizvođači morali da plate kroz kreditna sredstva.

"Ovo je druga organizovana nabavka junica koja je bila izuzetno povoljna za finalne korisnike, odnosno, naše proizvođače mlijeka. Kada smo radili anketu zainteresovanih je bilo oko 800 kooperanata, ali je odabrano 200, kako bi oni sa najmanje grla ubrzali i pospješili razvoj", objašnjava Vukoje.

Veliki potencijal stočarskog kraja

Hercegovina je važan stočarski kraj i s obzirom na geografsko područje, realizacija ove ideje bila je neminovna, kazao je Dragan Vučković, menadžer projekta "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima".

"Mi smo kroz sve ovo do sada realizovali 60 biznis planova na teritoriji Republike Srpske i organizovali sedam klastera. Organizacija navedene  proizvodnje na ovom prostoru dešava se u okviru klastera Stara Hercegovina", kaže Vučković.


Tagovi

Podjela steonih junica Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Radenko Dučić Otplata mlijeka Kooperantska mreža Nenad Vukoje Stočarski kraj Dragan Vučković


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.