Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 02.01.2021. 11:30

Uskoro dostupna online podrška za proizvođače hrane u BiH

Internet prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda, sve više postaje popularna u cijeloj našoj zemlji, bilo da farmeri imaju vlastitu stranicu ili što je još popularnije - koriste sve prednosti Facebook-a.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 231
  • 69
  • 0

Tokom mjeseca decembra pokrenut je projekat "BiH Korpa zlata", od strane mikrokreditne fondacije LIDER i platforme FARMER.ba. Glavna zamisao i cilj je podržati i ojačati domaće poljoprivrednike i proizvođače hrane

Farmeri, ali i drugi poduzetnici u našoj zemlji nastavljaju se i dalje suočavati sa posljedicama pandemije i brojnim izazovima koje će u narednom periodu morati da rješavaju. Prema riječima autora projekta, u skladu sa trenutnim okolnostima, dosta njih se odlučilo za online poslovanje.

Kako navode Poslovne novine, ideja "BiH Korpe zlata" baš iz tog razloga bila je podržati male proizvođače da predstave svoje poljoprivredne proizvode, putem online kanala i digitalnih paltformi. Da se na jedan potpuno drugačiji i nov način promoviše budućim kupcima koliko je truda uloženo da bi se došlo do finalnog proizvoda.

Predstaviće se 100 domaćih farmera

Tokom proljeća prošle godine, kada je situacija sa korona virusom bila na početku, svima je postalo jasno koliki je zapravo značaj proizvodnje vlastite hrane. Kriza koja nas je sve zadesila uticala je na promjenu ugla posmatranja domaće poljoprivrede i farmera.

Prodaja poljoprivrednih proizvoda putem interneta je budućnost?

Veliki dio stanovništva počeo se interesovati za svježe voće i povrće, mlijeko i njegove prerađevine, zatim pčelinje proizvode, domaće čajeve, sokove, zimnicu i brojne druge.

Kroz pomenutu ideju, u narednom periodu predstaviće se 100 domaćih proizvođača, sa svojim kvalitetnim proizvodima, kako bi bili više dostupni na tržištu Bosne i Hercegovine.

Online nabavka poljoprivrednih proizvoda

Kako smatraju rukovodioci projekta, naše stanovništvo se sve više okreće online kupovini i da će ovaj vid nabavke domaćih poljoprivrednih proizvoda sve više biti zastupljen i u vremenu koje tek dolazi. Na taj način takođe će biti omogućen bolji uvid gdje se sve u najbližoj okolini mogu naći, a samim tim biće ubrzana i komunikacija između poljoprivrednika i potencijalnog kupca. 

Mogu li se u BiH poljoprivredni proizvodi naručiti preko interneta?

Kako smo ranije pisali, internet prodaja sopstvenih prehrambenih proizvoda, sve više postaje popularna u cijeloj našoj zemlji, bilo da farmeri imaju vlastitu stranicu, oglašavaju ponude na drugim aplikacijama ili, što je sada postalo sasvim uobičajeno - koriste sve prednosti Facebooka.

Možda je korištenje online marketinga u agraru BiH krupan zalogaj za domaće poljoprivrednike, ipak upotreba interneta postaje sve više neizbježna, skoro svakodnevna potreba. Korištenje digitalnih servisa uveliko bi moglo proizvođačima pomoći da na lakši i brži način ostvare plasman svojih proizvoda - sa njive pa do krajnjih kupaca.


Tagovi

Proizvođači hrane Domaći poljoprivrednici Online kupovina Poljoprivredni proizvodi Svježe voće i povrće Internet prodaja BiH agrar


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas