Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 03.03.2020. 13:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Koprivna, Prijedor

Udruženje žena: Na tržište uskoro sa domaćim prerađevinama

Udruženje žena "Vreteno" uspjelo je da od proizvodnje za sopstvene potrebe, izađe na tržište sa konkurentnim domaćim proizvodima.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 222
  • 25
  • 0

Udruženje žena "Vreteno", iz Koprivne, kod Prijedora, realizovalo je projekat u saradnji sa Poljoprivrednim klasterom regije Prijedor. Zahvaljujući njihovim zalaganjima, na tržištu bi uskoro mogli da se nađu potpuno domaći sokovi i džemovi. 

Naime, ovo udruženje od skoro je član Poljoprivrednog klastera, Prijedorske regije. Pri tom, od 2019. godine u svom vlasništvu ima i liniju za cijeđenje voća i povrća tako da će im sve navedeno pomoći da se lakše pozicioniraju na tržištu, kako navodi  RTRS

Bh sokovi probili se na njemačko tržište

"Klaster obuhvata i poljoprivrednu zadrugu Kooperativa, što pogoduje cilju intenziviranja proizvodnje voća, koja je nama veoma važna jer posjedujemo mašine, al nam je značajno ovo i zbog tržišta sokova. Planiramo da plasiramo sokove Kapi sa Kozare, koji su bez vještačkih zaslađivača i bez ostalih hemijskih aditiva", pojasnila je Nina Marinković, iz navedenog udruženja. 

Proširenje proizvodnje sa plastenicima 

Ova organizacija žena, iz Koprivne, broji 40 članica, a nalazi se na međuentitetskoj granici. Većina njih bavi se poljoprivrednom proizvodnjom za vlastite potrebe. 

"Uglavnom sve mi obavljamo proizvodnju u svom domaćinstvu. Proizvodi nisu išli na tržište nego samo za sopstvene potrebe", dodaje Marinković

U ovom selu trebali bi uskoro dobiti i plastenike, zahvaljujući  projektu Ministarstva poljoprivrede RS - "Razvoj ruralne konkurentnosti". Za ovu organizaciju to znači bolje uslove, a samim tim i bolji plasman sa novim proizvodima. 

Projekat doprinosi razvoju sela

"Plastenička proizvodnja, koju ćemo takođe uvrstiti u ono što ovdje radimo, zahvaljujući Ministrastvu poljoprivrede, omogućiće nam da proizvode brendiramo u džemove, ajvar i druge prerađevine", navela je predsjednica Udruženja, Gordana Trkulja

Startap paketi kao podrška mladim pčelarima

Prvo će se dodjeljivati startap paketi i oni u ovom konkretnom slučaju podrazumijeva plastenike. U predstojećem periodu, periodu realizcije projekta, prvo će se obezbijediti oprema. Ovo će biti finansirano u visini od 70 odsto od vrijednosti projekta dok će 30 odsto finansirati Udruženja, kako kažu iz Ministarstva poljoprivrede RS. 

Iz udruženja poručuju kako očekuju da će ovaj projekat biti realizovan u toku 2020., što će pozitivno uticati i na razvoj sela, ali i čitave opštine. 


Tagovi

Udruženje žena Poljoprivredni klaster Linija za cijeđenje voća Nina Marinković Poljoprivredna proizvodnja Plastenici Startap paketi Gordana Trkulja Razvoj sela Razvoj konkurentnosti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.