Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 19.02.2020. 16:30

Startap paketi kao podrška mladim pčelarima

Udruženje pčelara sa Sokoca prijavilo se početkom 2020. za projekat IFAD-a. U periodu od pet godina, startap pakete trebalo bi da realizuje 30 mladih pčelara, tj. po pet pčelinjih društava.

Foto: Bigstockphotos/LiviuPaz (ilustracija)
  • 405
  • 45
  • 0

Proizvođači meda, iz Udruženja pčelara Glasinac, sa Sokoca, zadovoljni su prošlogodišnjim prinosima meda. Kako kažu, proizvedeno je preko 30 t ovog pčelinjeg proizvoda, što je veći prinos nego u 2018. 

Predsjednik navedenog udruženja, Goran Nešković, istakao je da je sa nekih 70-ak svojih košnica, u 2019. godini imao u prosjeku devet kilograma meda, po košnici. Kako kaže, ovo je najlošiji prinos od kako se bavi pčelarstvom, navodi eKapija.

Šta je sve važno prilikom sakupljanja polenovog praha?

Prema njegovim riječima, prinosi meda prošle godine varirali su, u zavisnosti od terena za pčelinju pašu. Shodno tome, kretali su se u rasponu od 9 do 20 kg/košnici.

Testna stanica nadgleda rad matica

Ukoliko bi se eventualno javile neke bolesti, Udruženje sarađuje sa Veterinarskim institutom Republike Srpske i gradskim veterinarskim inspektoratom.

Podsjećanja radi, u toku 2019. godine, zabilježena je bolest američka trulež u jednom pčelinjaku, na tri pčelinja društva. Bolest je uspješno sanirana, a zaražene pčele su uništene. 

Nešković je naglasio da pčelari iz ovog kraja imaju Repro centar za proizvodnju matica, koji se nalazi u Primčićima.

Bolest pčela koja se ne liječi: Američka trulež

Rad matica se prati tokom čitave godine, u testnoj stanici, koja se nalazi u blizini Sokoca. 

Startap paketi za pčelare

Udruženje se početkom 2020. godine prijavilo za projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), za mlade pčelare početnike. 

"U periodu od pet godina, startap pakete trebalo bi da realizuje 30 mladih pčelara, tj. po pet pčelinjih društava. IFAD učestvuje u njihovoj nabavci sa 50%, pčelari sa 40%, a opština sa 10% visine nabavne cijene", rekao je predsjednik udruženja. 

Od 6 do 9 KM po košnici - podsticaj za pčelare

Cijena koštanja startap paketa iznosiće 1.200 KM, što znači da pčelar treba da učestvuje u cijeni sa 400 KM, za paket od pet rojeva. 

U sklopu projekta, realizovala bi se i izgradnja pčelarskog centra na Sokocu. Dio finansija bi izdvojio IFAD, odnosno, 70 odsto dok bi lokalna samouprava učestvovala sa 30 odsto. Objekat bi bio u vlasništvu opštine, a pčelari iz Udruženja mogli bi da ga koriste. 

"Krajnji cilj je obezbijediti što bolje uslove za funkcionisanje udruženja", zaključio je Nešković.


Tagovi

Proizvodnja meda Prinosi meda Udruženje pčelara Goran Nešković Pčelinja paša Američka trulež Mladi pčelari Startap paketi IFAD


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.