Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušena paprika
  • 28.11.2020. 17:00

Suve punjene paprike - do pravog ukusa važno pravilno sušenje

Nizove sa paprikom suši na mjestima gdje ima dovoljno promaje, sunca i hladovine. Kad su dobro osušene, spremne su za mnoge kulinarske specijalitete.

Foto: Gordana Nastić
  • 655
  • 505
  • 0

Već sa prvim prizemnim mrazevima Marica Stojmenović, svoje nizove sa osušenom paprikom sklonila je sa okolnih streha pod siguran krov kuće. Svaki skinuti niz detaljno je pregledala pazeći da joj ne promakne neka neosušena paprika koja bi se tokom zime mogla ubuđati i samim tim upropastiti cjelokupan trud. Nizove sa neosušenim primjercima ostavljala je po strani, a potom kačila na eksere da se dodatno osuše u potkrovlju porodične kuće.

U uzgoju zelenih feferona Jalapeño zarada i do 3300 KM po dunumu

U toj prostoriji uvijek drži "alat" za nizanje paprika, a on podrazumijeva isključivo iglu koja je nekada služila za nizanje duhana.

Važna igla, a još važniji konac

Stojmenovićeva je u početku plodove nizala na duhanskom koncu na kome su proizvođači duhana nizali jaku i berlej. Međutim, kada je shvatila da su oni preslabi izdržati veliki broj nanizanih paprika, počela je koristiti manilu, konac kojim su nekadašnji kombajneri vezivali bale sa slamom. Toliko je bila zadovoljna njegovom čvrstinom da je odmah počela praviti nizove od po dva metra.

Na kraju konca obično je vezivala peteljku na koju je nanizane plodove redala na tri roga. U tome je pravi majstor i tu svoju majstoriju stalno demonstrira na jesen kada krene sa novim nizanjima. Na njih stavlja autohtone sorte paprike koje se u njenoj porodici proizvode stotinjak godina unazad. Riječ je o vezankama ljutim i slatkim, idealnim za sušenje, ali i o još jednoj vrsti paprike sa debelom korom kojoj ni ime ne zna, a od koje, kada je osuši, pravi najbolju tucanu papriku.

Niže samo na jedan rog

Vremenom je značajno modifikovala svoj stil nizanja. Na ovaj korak natjerale su je godine u kojima zbog promjenljivog vremena nije mogla dobro osušiti svoje nizove sa paprikama pa su joj mnogi zbog toga i propali. Zbog toga sada primjenjuje nizanje samo na jedan rog trudeći se plodove nanizati rjeđe kako bi se oni što prije osušili.

"Ove godine nizala sam samo na jedan rog. Da sam uradila pravu stvar vidjela sam kada sam ih sakupljala. Bila sam prezadovoljna jer su se osušili onako kako sam želila. Nadam se da će i kupci biti zadovoljni", kaže Marica Stojmenović.

Samo sa dobrom tehnikom bude i dobro osušene paprike

A da su kupci prezadovoljni kvalitetom osušenih paprika, govori i podatak da su njeni nizovi uvijek traženi na pijacama. Ovo je pogotovo izraženo u vrijeme proslava, kada domaćice od suvih paprika prave razne specijalitete za goste.

Papriku sušiti na mjestu gdje nema pripeke od sunca i sa dosta promaje

"Kada ljudi čuju kako to radim, toliko se opuste da zaborave ispoštovati sve pojedinosti koje sam im rekla, pogriješe i ostanu bez suvih paprika."

Nema proslava bez suvih punjenih paprika

Prema njenim riječima ima i onih koji nizove osuše kvalitetno i čak od njih sami istucaju papriku u čuturama izdubljenim u deblima dudovog ili orahovog drveta koje su se zatekle u podrumima. Onda se pred njom hvale kako tek umiju sa tom tucanom paprikom napraviti suve punjene paprike, poznati južnjački specijalitet.

"Suvim punjenim paprikama ni jedan gost ne odoli jer su nekako skrajnute iz jelovnika. Međutim, kada su slave u pitanju one su sa trljanicom, još jednim specijalitetom. Uvijek moderni i zato ih gosti obožavaju", kaže Stojmenovićeva.

Šta je najvažnije u procesu pravljenja začinske paprike?

Dodaje da su po njenom mišljenju suve punjene paprike jednostavne za spremanje i da obavezno treba krenuti od pripreme zaprške koja se sastoji od dinstanog crnog luka i mrkve, a kada ovo povrće dobije staklasti izgled, dodati rižu i začine po ukusu. Potom cjelokupnu masu prodinstati na vatri uz neprestano miješanje.

Dok se ona dinsta, suve paprike preliti vrućom vodom da omekšaju, a onda puniti pripremljenim filom. Prije kuhanja punjene paprike preliti mlakom vodom toliko da ogreznu u njoj. Na kraju kada se skuhaju, preliti ih zaprškom koja se sastoji od malo brašna i ulja, a potom ponovo vratiti u rernu da se zapeku, čime se proces spremanja suvih paprika završava.


Tagovi

Sušena paprika Niz Igla i konac Sušenje na promaji Tucana paprika Punjene suve paprike Autohtona sorta paprike


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !